Evo zašto ste nesrećni: 5 navika koje vam u potpunosti zagorčavaju život

0

Jedina razlika između osobe koju vidite kako hoda srećna (i za koju vam se čini da nema nijedne brige u životu) i osobe koja hoda pored nje, a za koju vam se čini kao da je nesrećna i da na svojim plećima nosi sve brige svijeta su izbori koje te osobe prave svakodnevno.

Naravno, ukoliko se određeni izbori redovno ponavljaju, oni postaju navika. Navike diktiraju sve: od naših iskustava do rezultata koje se trudimo ostvariti i svega između. Upravo zbog toga je veoma bitno da sledeće navike sasiječete u korijenu.

Živite da udovoljite drugim ljudima


Ovo je veoma loša navika, jer ste izabrali da živite svoj život pokušavajući da usrećite druge, a zauzvrat vi ste osoba koja nije srećna ni zadovoljna.

Jedna od najboljih stvari koju možete uraditi za sebe jeste da shvatite šta vas istinski pokreće na dubokom emocionalnom nivou i da onda to radite.

Imate veliki strah od kritike


Strah od kritika lišava vas preuzimanja inicijativa, razara vašu moć mašte, ograničava vaš nivo samopouzdanja te vam šteti na mnogobrojne druge načine.

Veliki broj ljudi svakodnevno brine šta će drugi misliti o njima te se mnogo trude da bi pred njima izgledali dobro. To nije nimalo dobra navika i trebali biste je eliminisati što prije, jer vam donosi više štete nego koristi.

Osoba ste kojoj je čaša dopola prazna


Pesimizam je rezultat negativnih navika razvijenih tokom niza godina. Ove navike se veoma teško osloboditi, jer je ona duboko ukorijenjena u vama da je postala vaša druga priroda. U bilo kojoj situaciji, vaša prva misao ili reakcija je negativna.

Da biste postali optimističniji, potrebno je razviti nove mentalne sposobnosti te da “trenirate” svoj misaoni proces da vidi šanse umjesto prijetnji. To se može postepeno uraditi svjesno gledajući na vlastiti stav i odlučujući da na stvari gledate kao na šanse, a ne kao na teškoće.

Dozvoljavate prošlosti da diktira budućnost


Ukoliko ste imali prošlost prošaranu negativnošću i lošim iskustvima, prilično su velike šanse da to i vaša ličnost oslikava. Prošlost ne možete promijeniti, a ako je se slijepo držite onda će vas ona samo vući unazad.

Naučite da pustite stvari koje su izvan vaše kontrole i fokusirajte se na sadašnjost. Šta možete da ostvarite danas?

Ne možete da oprostite ni da zaboravite


Gajenje loših emocija prema nekome ili nečemu isto je kao da nosite ogroman teret na vašim plećima. Svi smo imali loša iskustva koja su ostavila gorak ukus u ustima.

Opraštanje je rješenje koje predstavlja veoma snažan koncept. Možda vam je nanesena nepravda ili ste donijeli katastofalnu odluku u životu. Učite iz toga i nastavite dalje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info