8 tipova izdaje koji vašu vezu mogu narušiti poput prevare (pa čak i gore)

0

Varanje je jedna od najčešćih vrsta izdaje, kada je riječ o stvarima koje mogu okončati vezu. I to je zaista grozna, odvratna stvar. Narušeno povjerenje, najčešće bespovratno, jedan je od glavnih razloga zbog kojih, nakon varanja, dolazi do okončanja veze.

Međutim, varanje je samo jedna vrsta od mnogobrojnih načina ponašanja koji su, zapravo, izdaja vaše veze i posvećenosti koju ste obećali partneru. Evo i o čemu se radi.

Stavljate vaše želje i potrebe iznad potreba i želja vašeg partnera


Sama srž veze podrazumijeva partnerstvo, ravnopravnost i jednakost. Kada počnete da zaboravljate na potrebe druge osobe s kojom ste u vezi ili počnete da lične potrebe stavljate iznad partnerovih tada ćete započeti postepeno “gašenje” veze. Naravno, vaše potrebe su veoma važne.

Ali, vaša pažnja treba biti usmjerena i na potrebe partnera i kako se oboje zajednički trudite da ispunite zajedničke želje i potrebe. Tokom vremena, gubitak fokusa sa partnera i samo fokusiranje na sebe postaje katastrofa za vezu – posebno ako partner i dalje vaše potrebe stavlja iznad svojih. To je plodno tlo za konflikte i, na kraju, razlaz. Pripazite na to. Voljeti nekoga ne znači samo mu reći da ga volite već to trebate pokazati kroz svoja djela.

Uzimate partnera zdravo za gotovo


Kada ste s nekim duže vrijeme, može se desiti da o toj osobi prestanete razmišljati kao o nekom posebnom i da na nju gledate samo kao na osobu koja je dio vaše porodice. Kada prestanete buti romantični, kada prestanete da plešete, kada prestanete da govorite da ga volite, kada prestanete da govorite: “Molim” i “Hvala”, tada partnera uzimate zdravo za gotovo.

Ako partner osjeća da ga nedovoljno cijenite, tokom vremena može početi osjećati ljutnju. Kada prestanete uočavati i cijeniti doprinos koji partner daje vašoj vezi, ali i vašem životu, na kraju ćete doći do tačke gdje živite sa cimerom, a ne sa ljubavnim partnerom. Svakodnevno odvojite malo vremena da se “prisjetite” zašto volite svog partnera. Ne dozvolite da se vaša veza pretvori u bezličnu povezanost koja nema veze sa iskrenom ljubavlju.

Emocionalno varanje


Emocionalna afera, u suštini, predstavlja stvar srca. Sve ovo (flertujuće poruke, duboka emotivna veza, dijeljenje stvari o partneru ili dijeljenje stvari koje ne govorite partneru) crpi energiju iz vaše primarne veze. Naravno i dalje možete imati platonsku vezu sa suprotnim polom, ali vodite računa da ona ne crpi emocije koje biste trebali osjećati prema svom partneru.

Emotivne afere jednako su štetne kao i fizičke. U fizičkim aferama obično nisu uključenje emocije i lakše ih je prekinuti dok je, s druge strane, emotivne afere veoma teško prekinuti. Emocionalno varanje može nepovratno i veoma brzo oštetiti povjerenje u vezi, kao i samu vezu.

Ne zauzimate se za partnera


Vi i vaš partner treba da budete tim. Kada neko ismijava ili omalovažava vašeg saigrača, treba da se zauzmete za njega. Nije bitno da li je u pitanju vaša prijateljica, koleginica ili majka. Kada ste se vjenčali s partnerom, on je postao najbliža porodica koju imate.

Ako ga vaša majka naziva raznim imenima ili misli kako “on nije dovoljno dobar za vas”, onda je vaša odgovornost da stanete u njegovu odbranu. On je osoba s kojom ste odabrali da ćete provesti ostatak života. Ne biste nikome dozvolili da ružno priča o vašoj djeci pa zašto onda dozvoljavati da se neko tako ponaša prema vašem partneru?

Laganje partneru (čak i o malim, beznačajnim stvarima)


Laganje nikada nije u redu. Kada vas partner uhvati u laži to momentalno narušava nivo povjerenja između vas i budite spremni na to da stvari nikada više neće biti iste. Ako lažete i krijete stvari od osobe koja vam je najbliža, zapitajte se zašto ste uopšte u vezi s njom.

Korištenje partnerove ranjivosti/nesigurnosti protiv njega


Postoje mnoge vrste i načini zlostavljanja i ponašanja kojim se neko “kontroliše”. Međutim, jedan se izdvaja više od drugih: manipulacija. Vješti manipulatori stručnjaci su u racionalizovanju ličnog ponašanja i pokušaja da vas kontrolišu. Neko bi mogao reći: “Varali su me ranije i zbog toga ne želim da se družiš sa muškarcima”.

To, na početku, zvuči kao racionalna stvar koju neko može tražiti od vas, osim što niko ne bi trebao kontrolisati s kim se družite i što ta osoba pokušava da iskoristi svoju nesigurnost protiv vas. Ukoliko uočite znakove manipulacije i shvatite da partner koristi vaše slabosti protiv vas, treba vam biti jasno da takva veza nije prava veza.

Emocionalno udaljavanje


Zapostavljanje i odvraćanje pažnje može dovesti do emocionalnog udaljavanja, stvarajući jaz između vas i partnera. Kada ste fizički u istoj prostoriji, ali se s partnerom više ne povezujete, vi stvarate udaljenost između vas koja može dovesti do kraja veze.

Kada zanemarujete partnera, kada zauzimate odbrambeni stav oko sitnih stvari, kada više cijenite vrijeme koje provodite sa kolegama i prijateljima od vremena provedenog s partnerom ili ukoliko vam pažnju odvraćaju posao i druga pitanja koja ne dijelite s partnerom – to su sve znaci emocionalne udaljenosti.

Pritisak na partnera da se promijeni


Treba vam biti kristalno jasno: vi ste s nekim zbog toga što ta osoba i jeste, a ne zbog toga šta bi ta osoba mogla postati jednog dana. Primjera radi, pušači znaju da je pušenje loše, ali ne mogu prestati pušiti samo zato što vi to želite – oni to mogu uraditi samo onda kada oni budu htjeli i željeli da to urade. Tako promjene funkcionišu.

Vi ne možete nikoga promijeniti, osim sebe. Ukoliko na partnera stavljate pritisak da se promijeni protiv njegove volje i želje, čak i kada su u pitanju sitnije stvari, to može uticati na kraj veze. Zdrava komunikacija i kompromis treba da budu okosnica veze te će pomoći da se naprave postepene promjene, ukoliko to druga strana želi. I, u najvećem broju slučajeva, želite da se partner promijeni iz pogrešnih razloga – sebičnih razloga.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info