4 tipa glavobolje i kako ih liječiti

0

Imate glavobolju? Ponekad može biti teško identifikovati zbog čega se bol javlja, posebno ako nema očiglednog uzroka (kao što je, primjera radi, prekomjerno konzumiranje alkohola prethodne noći). Koristite sledeći mali vodič kako biste saznali šta je pravi uzrok glavobolje i o kojem tipu se radi.

 

Tenzijska glavobolja

Lijekovi bez recepta (kao što je brufen) mogu biti od pomoći kod ovog tipa glavobolje. Međutim, kako biste izbjegli njihovo pojavljivanje potrebno je da se pozabavite njihovim “okidačima”, kao što su stres, napetost u licu i vratnim mišićima, loše držanje ili škripanje zubima. Isprobajte tehnike koje smanjuju stres, kao što su meditacija, biofidbek i kognitivno-bihejvioralna terapija. Ukoliko se ovaj tip glavobolje javlja petnaest puta ili više u toku mjeseca, onda se on smatra hroničnim oboljenjem: u takvim slučajevima najbolje je da se obratite doktoru.

 

Migrena

Dok dva do tri brufena nekim ljudima mogu biti od pomoći, ali ako migrenu imate petnaest ili više dana mjesečno, obratite se doktoru. Takođe, od suštinskog je značaja da izbjegavate “izazivače” migrene, kao što su stres, preskakanje obroka, promjene spavanja, hemikalije i konzervansi u hrani i piću i kofein (previše ili manje od onoga na šta ste navikli). Joga i meditacija mogu biti od pomoći kao preventivne mjere. Lijekovi koji mogu biti od pomoći u slučajevima migrene su beta blokatori, lijekovi protiv napada, antidepresivi i, kod hroničnih migrena, injekcije botoksa.

 

Klaster glavobolja

Klaster glavobolje obično se ne povezuju sa okidačima – one mogu biti povezane sa poremećajima u hipotalamusu. Kada se jave, terapija kiseonikom (udisanje visokog protoka kiseonika kroz masku) i injekcije protiv bolova mogu zaustaviti agoniju. Za odbranu od budućih napada, doktori mogu koristiti blokatore kalcijumovih kanala i kortikosteroide.

 

PMS glavobolja

Da li imate glavobolje prije ili tokom mjesečnice? Niste jedini. Jedan od najjačih izazivača je hormonska promjena, a najčešće pad estrogena. Jedna vrsta pomoći: kontracepcijske pilule. Uzimajte ih redovno. Ukoliko ne dođe do pada hormona neće doći ni do glavoblje. Ne koristite pilule i ne želite ni počinjati? Razmotrite uzimanje manjih doza estrogena (flaster, gel ili tableta). Oni sadrže manje doze hormona u odnosu na kontracepcijske pilule, što je dovoljno da se ublaži nagli pad estrogena.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info