Kako da količinu prašine u vašem domu svedete na minimum

0

Bez obzira koliko ste opterećeni čistoćom, nemoguće je spriječiti nakupljanje prašine u vašem domu. Ona spada sa obuće, kućnih ljubimaca, namještaja pa čak i sa vašeg tijela. Međutim, zašto ne biste pokušali da je svedete na minimun na neki od sljedećih sedam načina.

Usisavajte često i inteligentno


Usisavanjem jednom sedmično uklonićete veliku količinu prašine iz tepiha i sa podova, ali je isto tako važno da koristite i pravi “alat“ za posao. Uspravni usisavači sa filterom najbolji su za tepihe i namještaj, dok se standardni koriste, zbog svoje velike usisne snage, za podove, pločice i druge vrste tvrdih površina.

Obrišite namještaj i radne površine vlažnom krpom


Možda vam se metla od perja čini kao najbolji (i najzabavniji) način da očistite prašinu, ali niste u pravu. Naime, na taj način samo ćete je razbacati svuda po kući. Umjesto toga, koristite vlažnu krpu koja će prašinu mnogo bolje držati pod kontrolom.

Redovno mijenjajte filtere na pećima


Ako u kući imate centralno grijanje, sav vazduh koji cirkuliše kroz vaš dom prolazi kroz filter peći. Redovnim mijenjanjem filtera smanjićete količinu prašine u vašem domu, peć će duže trajati, a vazduh koji udišete (vi i vaša porodica) će biti čist i svjež.

Izuvajte se prije ulaska u kuću


Ako imate običaj da po kući hodate obuveni, ne samo da ćete na obući unijeti prljavštinu, nego i klice i bakterije. Izuvajući se pred ulaznim vratima, možete eliminisati i do 70% prljavštine i prašine koja bi u protivnom završila u vašem domu.

Čistite ormar jednom sedmično


Kada malo bolje razmislite, vaš ormar je prava mala fabrika prašine. Sa vaše odjeće konstantno spadaju sitna vlakna koja se nakupljaju na podu te raznose po ostatku kuće. Da biste to spriječili, jednom sedmično izvadite sve iz ormara, usisajte police te ih prebrišite vlažnom krpom.

Redovno perite posteljinu

 Perite posteljinu bar svakih osam dana. Dok spavate, vaša koža se peruta te sav taj višak kože završi u posteljini. Dalje, tako “zaprljana“ posteljina pravi je mali raj za grinje, a sami znate da su one glavni razlog pojave alergije. Baš zbog svega toga, posteljinu perite na minimalno šezdeset stepeni.

“Istucite” tepihe i prostirke


Usisavanje je odličan način da se riješite većeg dijela prašine iz tepiha i prostirki, ali ništa nije efikasnije od starog načina čišćenja. Jednom mjesečno ih iznesite vani te prebacite preko štrika, ograde ili nekog drugog čvrstog objekta. Štapom, metlom pa čak i tenskim reketom dobro ih “istucite“. Bićete iznenađeni koliko prašine je ostalo iza detaljnog usisavanja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info