Šta vaš oblik tijela govori o vašem zdravlju

0

Vaš oblik tijela govori mnogo više o vama od toga koliko dobro izgledate u omiljenom paru farmerica. Zapravo, vaš oblik tijela može biti pokazatelj vašeg cjelokupnog zdravlja.

Većina nutricionista i zdravstvenih stručnjaka može već na prvi pogled ocijeniti kakvog ste zdravlja, uzimajući u obzir samo oblik vašeg tijela. Evo šta on zaista i govori o vašem zdravlju.

Figura pješčanog sata


Ovo je i najčešći oblik tijela kod žena, a istovremeno je i najpoželjniji standard ljepote još od ranih dana Holivuda. Žene koje imaju ovu figuru i zdrav indeks tjelesne mase (BMI) imaju i tendenciju da su veoma dobrog zdravlja. Takođe, ovaj oblik tijeka ukazuje i na visok stepen plodnosti kod žena.

Jabučasta figura


Ovaj oblik tijela odlikuju uska ramena i kukovi dok je središnji dio tijela širi. Ovo je i veoma rizična kategorija. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da su žene koji imaju širi struk, u odnosu na druge dijelove tijela, pod većim rizikom od razvijanja ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su srčana oboljenja, dijabetes i rak.

Atletski/dječački oblik


Žene koje imaju ovaj oblik tijela imaju uže kukove i poprsje. Iako se većini žena koje imaju ovaj oblik tijela ne sviđa njihov izgled (zbog manjka ženstvenosti), on zapravo ukazuje na ženu koja je dobrog zdravstvenog stanja. Međutim, žene koje imaju ovaj oblik tijela trebalo bi da paze da ne dobiju težinu u srednjem dijelu tijela (struku) kako bi izbjegle nastanak zdravstvenih problema.

Kruškasta figura


Žene koje imaju ovu figuru nisu pod velikim rizikom od srčanih oboljenja i dijabetesa (što nije slučaj sa jabučastom figurom). Međutim, dodatna težina na bokovima stavlja ih pod povećan rizik od osteoartritisa i osteoporoze. Među ostalim zdravstvenim rizicima, kod žena sa kruškastom figurom, najčešći su rak jajnika, endometrioza i ciste na grudima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info