Kovrdžava kosa: 5 savjeta koji će vam promijeniti život

0

Kovrdžava kosa ponekad možete biti prava noćna mora, ali sigurni smo da se ne biste odrekli tih divnih kovrdža.

Kako bi vam život s takvom kosom bio što lakši i jednostavniji, pridržavajte se sljedećih malih trikova.

Pranje


Zbog šamponiranja vaše kovrdže mogu postati “neposlušnije” pa se ne preporučuje da šampon koristite više od dva puta sedmično. Prirodna ulja koja proizvodi vlasište, u kombinaciji sa pravim proizvodom, pomažu vašim kovrdžama da izgledaju bolje tokom vremena.

Šišanje


Ne postoji rok u kojem trebate skraćivati kosu. To najviše zavisi od oblika kose. Čim primijetite da je kosa počela da se “ravna” na gronjem dijelu, zakažite tretman kod frizera. Ukoliko planirate da stalno nosite kovrdžavu kosu, onda je najbolje da se primjenjuje suho šišanje (na taj način se najbolje vidi gdje pramenovi padaju u prirodnom položaju).

Međutim, ako mislite da ćete ravnati kosu bar jednom sedmično, onda se može primijeniti i mokro šišanje (u zavisnosti od toga šta vaš frizer smatra da je nabolje za vaše kovrdže).

Farbanje


Kovrdžava kosa može biti veoma suva i porozna tako da može “ugrabiti” previše farbe i izgledati tamnije na vrhovima. Kovrdžava kosa odlična je za sakrivanje sijedog izrasta, jer nije ujednačena u teksturi, a to ima tendenciju da izrast čini manje vidljivim. Neka to radi u vašu korist.

Stilizovanje


Kovrdžava kosa dobro reaguje na kreme i gelove – kreme joj pružaju neophodnu hidrataciju i čine kovrdže još izražajnijima, dok ih gelovi definišu. Uvijek ih nanosite na vlažnu kosu.

Sušenje


Nakon pranja kose, nježno iscijedite višak vode pa kosu umotajte u staru, pamučnu majicu (zbog korištenja peškira, kovrdžava kosa može postati podložna pucanju). Izbjegavajte sušenje fenom za kosu, jer to može uticati na isušivanje i pucanje kose.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info