Uređenje doma: 6 grešaka koje treba izbjegavati po svaku cijenu!

0

Kada je riječ o uređenju doma, postoje određene stvari koje zaista treba da izbjegavate. Evo i koje.

 

Imate previše jastučića

Nekoliko dodatnih jastučića može vaš krevet ili kauč učiniti neuporedivno udobnijim, ali nemojte pretjerivati. Previše jastučica ne samo da će “smanjiti” prostor predviđen za sjedenje već su predodređeni da završe na podu i stvore nered. A to svakako želite da izbjegnete.

 

Koristite raspareno posuđe

Skoro svako je skupio kolekciju nasumičnih zdjela, tanjira, čaša ili šolja tokom godina, ali ako oni nisu dobro organizovani, postavljanje stola može biti veoma stresno. Učinite sebi uslugu i napravite listu onoga što imate. Sve što je raspareno izdvojite za dobrotvorne svrhe.

 

Zidovi u “drečavim” bojama

Iako vas možda privlače svijetle, atraktivne nijanse, poput crvene ili žute, zbog njih se možete osjećati nervozno! Umjesto pomenutih, mnogo bolje su opcije bijela i plava boja, jer će vam one pomoći da se osjećate što opuštenije. Plava je posebno idealna za spavaću sobu, jer je to umirujuća boja koja vam može pomoći da se brže opustite i zaspite.

 

Previše tapeta na jednom mjestu

Miješanje različitih uzoraka tapeta u jedan harmoničan dizajn mnogo je teže nego što se čini, a kada se uradi pogrešno, vaša prostorija može izgledati veoma odbojno. Ukoliko vas privlače tapete i drugi printovi, imajte na umu pravilo 60-30-10, što znači da najdominantniji uzorak treba da zauzima maksimalno 60% od ukupne površine zidova prostorije, dok bi sekundarni print trebao zauzimati 30% i, konačno, print koji je centralna tačka (koji bi trebao da se izdvaja od drugih) 10% od površine prostorije.

 

Pretrpavanje polica

Popunjavanje svakog centimetra polica knjigama, slikama i drugim stvarima zapravo će stvoriti suprotan efekat od onog koji želite postići. Nema potrebe za pretrpavanjem, jer će police zbog toga izgledati neuredno i nimalo privlačno. Izložite samo one stvari koje zaista volite.

 

Previše komada namještaja neudobnih za sjedenje

Namještaj koji nije udoban za sjedenje jedna je od najvećih grešaka uređenja doma, a koju pravi tako veliki broj ljudi. Uvijek birajte namještaj koji je funkcionalan i u kojem je udobno sjediti. Džaba vam što izgleda kao “milion eura”, ako je neudoban.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info