Upala slijepog crijeva: 5 simptoma za koje morate znati

0

Upala slijepog crijeva nije rijetka pojava te može biti opasna po život, ukoliko dođe do pucanja slijepog crijeva. Dijagnostikovanje može biti prilično problematično, jer mnogi ljudi nemaju klasične simptome. Ipak, ukoliko imate sledeće simptome, obratite se doktoru.

 

Bol u pupku

Bol prouzrokovan upalom slijepog crijeva najčešće se javlja u donjem desnom dijelu stomaka. Međutim, prvi znak je obično neprijatan osjećaj u području pupka koji se, zatim, premiješta u donji dio stomaka. Kod djece i trudnica bol se može javiti u različitim dijelovima stomaka ili sa strane. Bol se pogoršava sa pomijeranjem nogu ili abdomena te prilikom kašljanja i kihanja.

 

Brzo pogoršanje bola

Kada se bol javi u donjem dijelu stomaka, on može biti veoma intenzivan. Mnogi pacijenti ga opisuju kao bol koji nikada u životu nisu osjetili. Upala slijepog crijeva toliko je jaka da vas može probuditi iz sna. Jednom kada se pojavi, bol se veoma brzo pogoršava, u roku od nekoliko sati.

 

Groznica i osjećaj hladnoće

Simptomi upale slijepog crijeva mogu oponašati simptome stomačnog virusa, uključujući groznicu, hladne trnce i drhtanje. Ukoliko imate temperaturu od oko 39 stepeni i bol u stomaku koji je toliko jak da se ne možete ispraviti, najvjerovatnije je riječ o upali slijepog crijeva.

 

Povraćanje, mučnina ili gubitak apetita

Gubitak apetita praćen blagom mučninom i povraćanjem (simptom sličan stomačnom virusu) može biti simptom upale slijepog crijeva. Ako se simptomi povuku kroz dan, dva, vjerovatno je u pitanju neka vrsta viroze, ali ako nastave da se pogoršavaju (a posebno ako istovremeno imate groznicu i osjećate bol u donjem dijelu stomaka) zatražite medicinsku pomoć.

 

Zatvor i proljev

Poput mnogih drugih simptoma, ovi ne moraju biti ozbiljni i vjerovatno će se javiti nakon što osjetite bol u stomaku. Međutim, ako imate proljev i bol u donjem desnom dijelu stomaka, obratite se doktoru.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info