4 najčešća tipa neugodnog mirisa kod žena (i šta oni zapravo znače)

0

U našoj kulturi, malo stvari su tabu kao što je slučaj sa intimnim dijelovima tijela. Zbog toga prilično velik broj žena, iako primijete “čudan” miris koji se može širiti iz pomenutih dijelova tijela ipak oklijeva da uradi nešto po tom pitanju, jer se srame i plaše da pitaju. Drage dame, uvijek imajte na umu da je vaše zdravlje na prvom mjestu, a neugodni mirisi mogu biti jedan od prvih pokazatelja da nešto nije u redu.

Sljedeća četiri tipa neugodnog mirisa su najčešći, a saznajte i šta oni mogu značiti.


Ovo je najčešće znak predstojeće bakterijske infekcije. Ukoliko osjetite taj miris i ako on traje duže od jednog dana, obavezno posjetite doktora. PS: ovaj miris ne treba miješati sa prirodnim, mošusnim mirisom koji mnoge zdrave žene imaju.


Bakarni ili kalajni miris metala, posebno tokom menstruacije ili nakon odnosa, obično je znak da se vaginalne izlučevine miješaju sa tragovima krvi. Ako osjećate da se to često dešava ili ako osjećate slabost, možda češće gubite krv. Jedan od načina da se to utvrdi jeste analiza krvi, kako bi se ustanovio nivo željeza. Pregled je i prilika da se uvjerite da su vam samo potrebni vitamini i da nije nešto ozbiljnije u pitanju.


Ovaj miris obično je znak gljivične infekcije. Kandida, prirodna jednoćelijska gljivica, ima naviku da se pretjerano razmoži u tijelu, a posebno ako imate slab imunitet, ukoliko ste korstili antibiotike ili ako imate veliku sklonost ka slatkišima. Iako se vaše tijelo često može samo izboriti s ovim, postoje i lijekovi koji vam mogu pomoći da riješite problem u roku od desetak dana.


Ovo može značiti nekoliko stvari. Ukoliko se miris osjeti nakon odnosa (a koristili ste lubrikante ili kondome) onda je to vjerovatno ostatak antibakterijskih hemikalija. Ako otkrijete da ovaj miris imate iako niste imali “aktivnosti” u spavaćoj sobi, postoji nekoliko drugih objašnjenja. Primjera radi, kod nekih žena se ovaj miris može osjetiti nakon tuširanja ili kupanja u bazenu. U svakom slučaju, ukoliko ne znate uzrok, bilo bi mudro da se obratite doktoru.

Na kraju, vi najbolje poznajete svoje tijelo. Ukoliko osjetite miris koji vam se ne čini “ispravnim”, onda postoji dobra šansa da vaše tijelo pokušava nešto da vam keže. Vodite evidenciju o simptomima i, ako oni potraju, obratite se doktoru. “Zapuštanje” infekcija može dovesti do trajnih oštećenja, od kojih je jedno i sterilitet.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info