Evo gdje se najviše debljate i kako da se toga riješite!

0

Svima nam je jasno da se gubitak težine može postići pomoću više kretanja i unošenja manjih količina hrane. Međutim, kada imate sve potrebne informacije o tipu vašeg tijela i kako taj tip dobija i gubi težinu, efikasnije ćete uspjeti da eliminišete suvišne kilograme i da održite željenu tjelesnu težinu.

Osnove: Androidni i ginoidni obrasci distribucije masti


Bilo koji oblik gojaznosti je rizičan, ali način na koji se masti distribuišu može vam više reći o sprecifičnim zdravstvenim rizicima. Androidni obrazac distribucije masti najčešće “pogađa” muškarce, a možda ste čuli i da se opisuje kao “jabučasti” tip tijela, kada je obim struka veći od obima kukova.

Ginoidni obrazac distribucije masti najčešće se viđa kod žena. To je ono što mnogi nazivaju “kruškoliki” oblik tijela. Kod ovog obrasca, obim kukova veći je od obima struka. Naravno, određene razlike u obimu struka i kukova su prirodne.

Da biste izračunali svoj obrazac distribucije masti, podijelite obim struka sa obimom kukova. Odnos ispod 0.75 ukazuje na ginoidni obrazac dok odnos iznad 0.85 i više označava androidni. Odnos iznad 1,0 kod muškaraca i iznad 0,8 kod žena ukazuje na povećani rizik od hipertenzije, dijabetesa tipa-2, srčanih oboljenja, gihta i moždanog udara. Čak i blaga gojaznost u androidnoj kategoriji predstavlja značajan rizik.

Specifičnosti tipova

  1. Potpuna gojaznost gornjeg dijela tijela – androidni obrazac. Ovo najčešće znači da osoba previše jede i da nedovoljno vježba. Dakle, prosto: jedite manje, a vježbajte više. Posavjetujte se sa nutricionistom oko izbora hrane. Ukoliko vam to ne pomogne da se riješite suvišnih kilograma, obavezno se obratite doktoru.
  2. Gojaznost centralnog dijela stomaka (donjeg stomaka) – androidni obrazac. Ovaj oblik gojaznosti najčešće je izazvan usljed “skakanja” i “spušatanja” hormona stresa, kortizola, kao i usljed anksioznosti i depresije. Vježbanje i tehnike opuštanja mogu pomoći.
  3. Gojaznost donjeg dijela tijela – ginoidni obrazac. To je čest problem kod većine žena. Vježbe koje uključuju trening otpora donjeg dijela tijela u kombinaciji sa kardio vježbama od suštinskog su značaja za eliminisanje ove vrste masnih naslaga. Ovo područje može biti teško za kontrolisanje i nemojte se ustručavati za tražite pomoć.
  4. Natečen stomak – ginoidni obrazac. Taloženje masnih naslaga na ovom području može biti uzrokovano usljed konzumiranja alkohola i/ili problema sa disanjem. Smanjite količinu alkohola koju konzumirate i praktikujte vježbe disanja. Pravilno disanje odlična je vježba za cijeli trup.
  5. Gojaznost donjeg dijela tijela koja uključuje potkoljenice – ginoidni obrazac. Ovo se najčešće javlja kod trudnica. Noge mogu biti natečene. Aerobik u vodi može vam pomoći da smanjite pritisak na zglobovima, a preporučuje se i da podižete noge kada sjedite.
  6. Veliki, isturen stomak sa masnim naslagama na gornjem dijelu leđa – androidni obrazac. Ovo je slično prvom tipu gojaznosti, a i ovaj nastaje usljed fizičke neaktivnosti. Vježbanje je od ključnog značaja, ali i održavanje nivoa šećera u krvi na stabilnom nivou. Nemojte praviti prevelike pauze između obroka i jedite više manjih porcija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info