Sušenje kose: Jedna stvar koju obavezno trebate izbjegavati

0

Bez obzira koliko vode nježno iscijedite iz kose nakon njenog pranja ili koliko god je sušili pomoću peškira, činjenica je da je ona i dalje vlažna kada izađete iz tuša. Naravno, obično odmah posežete za fenom za kosu kako biste je osušili. I, ovo je vjerovatno rutina koje se pridržavate.

Međutim, vrijeme je da razmislite ponovo.


Korištenje fena na najvišoj temperaturi ne radi vašoj kosi nikakvu uslugu; zapravo, to može donijeti više štete nego koristi. Umjesto da fen za kosu odmah podešavate na najvišu temperaturu, podesite ga na što nižu. Visoka temperatura predviđena je za sušenje mokre (ne vlažne već mokre!) i veoma guste kose, ali ne duže od jedne do maksimalno dvije minute.

U suprotnom, može doći do oštećenja i pucanja kose. U suštini, visoku temperaturu koristite veoma “štedljivo” (ako uopšte).

Sljedeći put kada budete sušili kosu fenom, neka vam cilj bude da je sušite pri niskoj temperaturi dok kosa ne bude, otprilike, 85% suva.

Onda, kada ste spremni da je stilizujete pomoću okrugle četke (ili bilo kojeg drugog alata po vašem izboru), fen “prebacite” na hladno sušenje – to će zatovriti kutikule kose, zadržati vaš stil netaknutim i dodati vašoj kosi zdravu dozu sjaja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info