Uređenje kuće: 3 stvari koje kupujete premalene (i jedna koju kupujete preveliku)

0

Razmjer je oblast u kojoj većina ljudi pravi greške prilikom uređenja životnog prostora. Potrebno je “iskusno” oko kako bi se prostorija pravilno izbalansirala odnosno da bi se postigao osjećaj toplog doma u kojem sve izgleda onako kako i treba. Ukoliko nemate iskusno oko, onda se pridržavajte sljedeća četiri savjeta.

Šta kupujete premaleno?

Proporcija vam uvijek treba biti prioritet kada se radi o sljedeće tri stvari:

Tepih


Veliki tepih prilično je skup, ali je činjenica da, ukoliko želite da od vaše kuće ili stana napravite ugodni kutak, onda vam je potreban i “pošten” tepih. Na kraju, ne kupujete ga svaki dan. Za maksimalnu harmoniju, većini dnevnih boravaka potreban je tepih dimenzija 250×300 cm.

Umjetnine


Nema ništa loše u golim zidovima, ali ukoliko želite da ih ukrasite onda to radite da dobijete izbalansiran izgled. Opšte pravilo je da umjetnina treba zauzimati pola zida ili tri četvrtine zida na kojem se nalazi, ali majstori uređenja prostora tvrde da je magični broj, zapravo, 0.57.

Primjera radi, ako imate prazan zid koji je širok tri metra, tu brojku pomnožite sa 0.57 i otkrićete da vaša umjetnina treba imati širinu od oko 1.70 metara. To znači da bi se odlično uklopila slika dimenzija 100×150 cm ili zbirka više ramova koji zauzimaju otprilike istu veličinu (uključujući i prostor između njih).

Rasvjeta


Stone lampe trebalo bi da budu dovoljno visoke da je njihovo dno u visini očiju kada sjedite. Luster iznad stola (trpezarijskog ili u dnevnom boravku) trebao bi biti dovoljno velik da izbalansira površinu ispod sebe – oko 30 cm manji od prečnika stola.

Šta kupujete preveliko?

Osim ako ne preferirate pretrpanu estetiku, ovo je oblast u kojoj veće nije uvijek bolje:

Kauč


Oko vašeg namještaja u dnevnom boravku trebalo bi biti dovoljno slobodnog prostora za nesmetano hodanje. Mala prostorija zahtijeva mali kauč, bez obzira na to koliko žudite za onim većim. Prevelik kauč vas “tjera” da ga gurate skroz do zida što znači da ne možete ostaviti prostor za kretanje između namještaja, a što samoj prostoriji daje osjećaj prozračnosti i širine.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info