Kako da prepoznate seksualnog manipulatora

0

Nisu svi odnosi formirani na ravnopravnoj osnovi. Jedna osoba često će ostvariti moć i autoritet nad drugom, a osoba u tom položaju može pokušati da iskoristi svoje prednosti u oblastima koje neopravdano kontroliše. Zloupotreba položaja moguća je od bilo koje strane u neravnopravnom odnosu: ponekad podređena osoba može pokušati da uspostavi ravnotežu iniciranjem seksualne komponente u vezi.

Osoba koja će pokušati da koristi superiornu poziciju s ciljem dobijanja seksualnih “usluga” od podređene osobe može se opisati kao seksualni manipulator. Ovakvi ljudi su seksualno agresivni; obično, njihov glavni cilj je samo njihovo seksualno zadovoljenje. Nisu zabrinuti za interese druge osobe i imaju tendenciju da budu vođeni svojim fantazijama i potrebom za seksualnom kontrolom dok manipulišu i iskorištavaju bojažljivog ili zbunjenog partnera. Moć, prestiž i seksualna odvažnost njihovo je oružje. Njihove žrtve su mnogobrojne.


Najnemoralnije seksualne predatore ne zabrinjavaju zakoni. Kako bi ostvarili svoje seksualno zadovoljstvo, oni će čak i zlostavljati predmet njihove želje. Srećom, broj nasilnih seksualnih predatora je nizak. Međutim, broj seksualnih manipulatora mnogo je veći. Umjesto fizičke sile, oni koriste duhovitost, šarm i govor kako bi manupulisali žrtvama. Oni mete biraju pažljivo, sigurni u svoju sposobnost kontrolisanja događaja i manipulisanja pojedincima kako bi dobili ono što žele.

Seksualni manipulatori najčešće imaju veoma izražen takmičarski duh te na većinu situacija gledaju kao na pobjedu ili poraz. Oni mogu biti veoma fokusirani i nemilosrdno takmičarski nastrojeni. Za takve ličnosti, pobjeda nije samo važna – ona im je sve pa čak i kada je “takmičenje” seksualne prirode. Manipulatori su navikli da se stvari dešavaju na njihov način.

Za sekusalnog manipulatora, težnja može biti dugotrajan proces. Ona može početi sa komentarima o odjeći ili izgledu. Ovi, naizgled bezazleni, komentari mogu biti praćeni sve specifičnijim, seksualnim referencama. To obično počinje seksualnim šalama ili komentarima koji se koriste kako bi se ocijenilla reakcija druge osobe. Kako ponašanje manipulatora postepeno postaje seksualno otvorenije, senzibilitet mete može postati ravnodušniji. Svaki izgovor za nedolično ponašanje umrtvljuje šok sledećeg djela.

Kroz ovo ponašanje, tipičan manipulator dovoljno je pametan i rječit da odvrati početni otpor ili prigovore njegovoj uvertiri. Prilično često, on stvara izgovore i objašnjenja za svoje ponašanje, prebacivanjem krivice za nesporazum na svoju metu. Što nespremnijom i što više zbunjenom svoju metu može napraviti to je bolja atmosfera za seksualno manipulisanje. Eksploatacija naivnosti, neizvjesnosti, neiskustva i zbunjenosti njegova je igra. Pomenute reakcije, zapravo, mogu uzbuditi seksualnog manipulatora.

Seksualni manupulatori ponekad postoje tamo gdje ih najmanje očekujete. Ako primijetite bilo koji od navedenih obrazaca u nekoj od vaših veza, važno je da se odmah distancirate od takve osobe.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info