5 vaginalnih problema za koje svaka žena treba znati

0

Već znate o oboljenjima i neprijatnostima kao što su gljivična infekcija i infekcija urinarnog trakta, ali mnogo drugih problema može se pojaviti “tamo dole”, od misterioznih kvržica do sumnjivog iscjetka i neobjašnjivog bola. Imate čudne simptome? Ukoliko je to neki od sljedećih, obratite se doktoru.


Hronični, dugotrajni bol u vulvi (području oko vagine), koji nije prouzrokovan infekcijom ili nekim drugim oboljenjem, naziva se vulvodinija.

Niko nije 100% siguran šta je uzrokuje, ali može biti povezana sa hormonima, upalama ili problemima sa nervima (kao što su povrede ili povećanje gustine nerava u vulvi). Možete osjećati probadajući bol koji se javlja u naletima ili možete osjetiti peckanje, svrab i opštu nelagodu.


Glavni krivac za ovo polno prenosivo oboljenje je mikroorganizam koji se zove trihomonas vaginalis.

Možete primijetiti žuti iscjedak ili imati vaginalnu iritaciju, a može se desiti da uopšte nemate simptome (simptomi se javljaju kod oko 30% zaraženih). Trihomonijaza se lako liječi antibioticima,


Bakterijska vaginoza razlikuje se od drugih infekcija po tome što nije izazvana od strane stranog tijela. To je, zapravo, pretjerano množenje i promjena u sastavu bakterija koje se nalaze u vagini.

Niko nije siguran zašto ravnoteža između “dobrih” i “loših” bakterija izmakne kontroli. Možda ćete primijetiti simptome kao što je sivi iscjedak neugodnog mirisa. Bakterijska vaginoza veoma je česta i može se dobiti bez obzira da li ste polno aktivni ili ne.


Može biti riječ o urasloj dlaki. Ili, može biti riječ o oboljenju koje se zove Bartolinijeva cista. Unutar vagine nalaze se dvije Bartolinijeve žlijezde; one luče tekućinu za podmazivanje, ali one se mogu blokirati i nabubriti (a ponekad taj natečeni dio može se inficirati).

Ako je problem urasla dlaka, nanošenje tople obloge na bolno mjesto trebalo bi pomoći. Međutim, ako se područje ubrzano uvećava, veoma je bolno ili ako pocrveni i postane osjetljivo, najvjerovatnije je riječ o infekciji.


Ovo je oboljenje kod kojeg bilo koja vrsta vaginalne penetracije (od umetanja tampona do polnog odnosa) utiče na grčenje i stvaranje kontrakcija mišića dna karlice. Očigledno, to izaziva ozbiljne probleme; kod nekih žena, bol i kontrakcije odnos čine praktično nemogućim.

Razlog nije uvijek jasan, ali se može povezati sa polnim zlostavljanjem u prošlosti i povredama. Kod nekih žena, potrebna je kombinacija fizičkih i psihičkih terapija da bi se došlo do uzroka problema. Takođe, Kegelove vježbe, koje zahtijevaju stiskanje mišića karlice, mogu biti od pomoći.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info