Evo šta se dešava vašem tijelu kada jedete tri banane dnevno

0

One vas sigurno neće osvježiti kao lubenica tokom vrelog ljetnjeg dana, ali će definitivno imati fantastičan uticaj na vaše cjelokupno zdravlje, ukoliko ih redovno jedete. I to, tri dnevno. Evo i o čemu se radi.

Banane snižavaju visok krvni pritisak


Istraživanja pokazuju da konzumiranje tri banane dnevno može značajno sniziti visok krvni pritisak. Banana srednje veličine sadrži oko 422 mg kalijuma i gotovo nimalo natrijuma. Ovaj odnos pomaže da se neutrališe efekat koji natrijum u ishrani ima na krvni pritisak odnosno na njegov rast.

Banane poboljšavaju probavu


Banane su prepune vlakana, kako rastvorljivih tako i nerastvorljivih. Vlakna su važna hranjiva materija, jer pomažu u regulisanju brzine probave – banana vam pomaže da se duže osjećate sitima i da probavu održavate na optimalnom nivou.

Banane poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje


Konzumiranje hrane bogate vlaknima dobro je za srce, a banane su odličan izvor vlakana. Ishrana bogata vlaknima povezuje se sa manjim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja i koronarne bolesti srca.

Banane pomažu u formiranju zdravih ćelija


Banane su bogat izvor vitamina B6 koji tijelu pomaže u proizvodnji insulina, hemoglobina i neesencijalnih amino kiselina, a koje su neophdne za formiranje zdravih ćelija. Pored toga, banane pomažu u proizvodnji antitijela koja se bore protiv infekcija.

Banane poboljšavaju zdravlje probavnog trakta


S obzirom na to da se banane veoma lako probavljaju, smatra se da ne izazivaju iritaciju sistema organa za varenje ili probavnog trakta. Zapravo, banane ne samo da olakšavaju probavnu napetost već i pomažu u vraćanju izgubljenih minerala nakon proljeva.

Banane podižu raspoloženje i pomažu vam da se osjećate srećnima


Banana srednje veličine sadrži oko 27 mg magnezijuma. Ovaj mineral može vam pomoći da poboljšate raspoloženje i da bolje spavate. Ukoliko ne unosite dovoljne količine magnezijuma u organizam, velika je vjerovatnoća da patite od anksioznosti, depresije, razdražljivosti i drugih poremećaja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info