5 situacija u kojima se uvijek trebate zauzeti za sebe

0

Svako od nas je jednom ili dva puta našao se u filmu ugađanja drugima. Radimo stvari za druge koje ne želimo da radimo, prihvatamo mišljenja u koja ne vjerujemo i dozvoljavamo drugima da nas tretiraju na nepravedan način, samo da ne bismo uzburkali more. Žrtvujemo našu sreću da bi neko drugi bio srećan.

Iako se na površini može činiti mudro i vrijedno divljenja to što određene stvari radite za druge ljude, postoje i određene situacije kada se uvijek trebate zauzeti za sebe i svoje potrebe. Evo i kada.

Kada strastveno vjerujete u nešto


Teško je sjediti i slušati kako neko priča protiv onoga u šta vi vjerujete. Ipak, to prilično često radite, jer ne želite da napravite scenu ili zato što vjerujete da nećete ništa promijeniti ukoliko se ne složite. Ipak, kada u nešto strastveno vjerujete, trebate drugima dati do znanja zbog čega se zalažete za te ideale. Možda nećete promijeniti ničije mišljenje, ali ćete sigurno usmjeriti razgovor u drugom pravcu.

Kada imate jasan cilj


Sigurno ste se često našli u situaciji da nekome radite uslugu koja je u direktnom sukobu sa ciljem prema kojem stremite. Vaš prvi instinkt je da pomognete drugima i, iako plemenito, to vas može odvući od stvari koje su vam bitne u životu. Uvijek držite oko na stvarima koje su vam zaista bitne, stvarima koje podržavaju srećan život. Ponekad je nužno da kažete “Ne” kako biste ostali na pravom putu ka ostvarenju vaših ciljeva i da se zauzmete za ono što vam je istinski bitno.

Kada vas neko maltretira


Maltretiranje se dešava svuda. Svaki put kada neko postane odlučan da biste nešto trebali uraditi ili misliti na određeni način, vi postajete žrtva maltretiranja. To, naravno, pričinjava veliku štetu vašem emocionalnom blagostanju. Morate naučiti da se borite za sebe, ali i za druge, ukazivanjem na takvo ponašanje te ne trebate dozvoljavati najglasnijoj ili najupornijoj osobi da kontroliše ishod bilo koje situacije.

Kada trebate “zaštititi” svoje vrijeme


Vrijeme je jedno od vaših najvrednijih sredstava, a ono je konačni resurs koji ne možete vratiti jednom kada ga date. Vrijeme vam je potrebno kako biste obavili sve stvari koje su vam bitne. Ono vam je potrebno i za ljude koji su vam najbitniji u životu, da preduzmete mjere kako biste postigli određene ciljeve i tako dalje. Nemojte misliti da ga imate na pretek. Pažljivo ga koristite i znajte da je sasvim u redu kada želite da ga zaštitite.

Kada trebate postaviti granice


Neki ljudi jednostavno ne razumiju granice onoga šta je jednoj osobi prihvatljivo, a šta nije. Važno je da ljudima date do znanja koje su vaše lične granice. Kada imate jasnu sliku svojih granica tada vam je i lakše da se zauzmete za sebe i da se odbranite od negativnih uticaja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info