6 stvari koje trebate znati o polnim bradavicama

0

Polne bradavice ili kondilomi prilično su česta pojava i nemojte misliti da ste jedina osoba koja ih ima (preko pet miliona novih slučajeva dijagnostikuje se svake godine širom svijeta). Međutim, postoje određene stvari koje većini žena (i muškaraca) i nisu baš jasnije. Sljedećih šest zaista trebate znati.

One se mogu pojaviti godinama kasnije


Polne bradavice obično se pojavljuju sedmicama ili mjesecima nakon što ste zaraženi, ali je moguće da se pojave i nakon nekoliko godina.

Nije ih uvijek lako uočiti


Mogu se pojaviti u različitim oblicima i veličinama (uglavnom su to neravnine boje kože ili liče na karfiol), a neke su toliko malene da se ne vide golim okom. Ukoliko primijetite bilo kakve promjene, najbolje je da se obratite doktoru.

Trudnice trebaju biti posebno oprezne


Polne bradavice mogu se brže razvijati tokom trudnoće te, u rijetkim slučajevima, mogu biti prenesene na bebu tokom porođaja.

Kondomi nisu zagarantovana zaštita


Polne bradavice mogu “živjeti” na mjestima kao što su anus, mošnice ili vulva, a kondomi prekrivaju samo polni organ. Dakle, bilo koja vrsta kontakta “dole” sa zaraženom osobom izlaže vas riziku, bez obzira da li imate odnos ili ne. (To ne znači da ne trebate koristiti zaštitu u vidu kondoma tokom odnosa, s obzirom da isti mogu smanjiti rizik od seksualno prenosivih oboljenja, ali imajte na umu da oni nisu adekvatna zaštita kada je riječ o kondilomima).

HPV vakcina pomaže u prevenciji


Oko 90% slučajeva polnih bradavica izazvane su humanim papiloma virusom (HPV) – najčešće tip 6 i 11 – a HPV vakcina štiti od oba. (Ipak, potrebno je znati da se vakcina ne preporučuje ženama starijim od 26 godina).

Mogu se pojaviti i na drugim mjestima (poput grla)


Oralni seks može dovesti do nastanka kondiloma u ustima i grlu, ali se oni često i ne detektuju. Veći problem je, kada je u pitanju HPV i oralni seks, rak grla koji se povezuje sa HPV-om, koji je u porastu kod mladih žena (i uzrokovan je drugom vrstom HPV-a od vrsta koje dovode do pojave kondiloma).

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info