5 mirisa koji će vaš dom učiniti srećnijim

0

Sljedeći put kada se budete osjećali razdražljivo, nervozno ili umorno, pronađite ugodan kutak za neki od sledećih pet “poboljšivača” raspoloženja.

Citrusi

Miris narandže, limuna i grejpfruta može vam pomoći da probudite nivo energije. Citruse povezujemo sa čistoćom, a njihove gornje note dižu se ravno do sinusa usljed čega se osjećamo bolje i svježije. Na tržištu možete pronaći aromatizovane svijeće sa mirisima citrusa koje vam mogu poslužiti i kao ukras (birajte one koje su napravljene od voska).

 

Vanila

Vanila je jedan od onih mirisa koji smiruju, a istovremeno je i veoma privlačan. Za većinu ljudi ona donosi pozitivan i umirujući osjećaj. Njena aroma nalazi se i u majčinom mlijeku i dječijoj hrani te je najčešće povezujemo sa njegom. Pored toga, zbog mirisa vanile kuća će vam mirisati na kolače (primamljiv miris, zar ne?).

 

Cimet

Osim što je veoma opojan, istaživanja pokazuju da miris cimeta poboljšava i kognitivne sposobnosti, u prvom redu pamćenje. On je odličan za dekorisanje, posebno tokom praznične sezone.

 

Kafa

Naravno, najpopularniji napitak na svijetu pomoći će vam da se razbudite, ali nije samo kofein odgovoran za takvo dejstvo. Naime, istraživanja pokazuju da sama aroma kafe povećava raspon pažnje – upravo ono što vam je potrebno ujutro.

 

Praznični mirisi

Miris kuvanog vina, ali i druge praznične arome, definitivno će razveseliti vaš dom i stvoriti ugodnu atmosferu. Kada je riječ o samom kuvanom vinu, možete ga uvijek napraviti tokom hladnijih dana (ovdje pogledajte i kako).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info