Veze: Ako ovih osam stvari ne osjećate, onda to i nije prava veza

0

Oni koji kažu da su veze trenuci blaženstva i euforije, ne griješe; oni samo zaboravljaju puno toga. Jer, u dobroj vezi ima negativnih osjećanja koliko ima i pozitivnih. Samo što ta negativna osjećanja nisu negativna na način na koji ste ih doživjeli ranije. Osjećate ih na sasvim novi način. Osjećate tugu, ali ona dolazi iz duboke čežnje. Osjećate strah, ali po prvi put, to je strah koji se javlja kada krajnje i potpuno zavisite od nekog drugog. Osjećate se kao da ste slijepi, ali savršeno dobro vidite.

O ovim negativnim osjećanjima ne priča se često, jer ona mogu biti odbojna, kada se izvade iz konteksta. Ali najbolja veza je ona u kojoj sve osjećate. Veza je ringišpil emocija. Konstantno saznajete i učite nešto novo, ne samo o partneru već i o sebi. I, na kraju, ukoliko niste iskusili sljedećih osam stvari i vezi, onda ona nije ni bila prava veza.

  • Nervoza. Trema, leptirići ili osjećaj mučnine kada se ne čujete s partnerom.
  • Tuga. Za partnerom, zbog onoga što ste rekli, zbog onoga kada ste bili okrutni. Tuga i bol dio su veze i ključni su kao i blaženstvo i euforija.
  • Bijes. U iskrenom odnosu neminovne su i “iskrene” nesuglasice. Argumenti, zagrijane diskusije i napadi bijesa nezaobilazne su nuspojave strasti. Svađe nikada nisu isprazne. One su pune svrhe i težine. Parovi u zdravim vezama ne svađaju se zbog pažnje ili drame već zbog rješavanja problema.

  • Umor. Zbog neprospavanje noći. Od vremena provedenog u učenju o vašoj vezi. Od davanja svega osobi kojoj biste dali sve.
  • Nelagodnost. S poštovanjem i obožavanjem javlja se i blaga neurotičnost. Ne možete voljeti nekoga, a da od njega istovremeno nemate i blagi strah, zbog moći koju ta osoba ima nad vama.

  • Frustracija. Kada vam se ne javi sat vremena, kada vam nedostaje i ne možete uraditi ništa po tom pitanju, kada poželite da on sve doživi s vama. Frustracija ne mora da se odnosi na partnera već na to što on nije s vama.
  • Naivnost. Kada je riječ o vezama, onda nije riječ o tome ko je u pravu već o tome da shvatite da možete pogriješiti. Riječ je o učenju, rastu i razumijevanju da ne znate sve. Riječ je o onome što imate da naučite partnera, ali i da učite od njega. Vas dvoje skupa istražujete svijet oko vas, dopuštajući lekcijama i iskustvima da vas još više približe jedno drugom.

  • Ranjivost. Dali ste svoje srce partneru i nadate se da ga on neće slomiti. Dali ste mu više od onoga što ste mislili da mu možete dati i nadate se da to neće otići u zaborav. Koliko god da ste dobri prijatelji, jasno vam je da postoji blaga šansa da postanete ljuti neprijatelji. Ova ranjivost vremenom može izblijediti, ali uvijek će se nalaziti negdje u pozadini vašeg uma. I to je dobro.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info