4 brza lijeka za česte stomačne probleme kod žena

0

Stomačni problemi, bez obzira da li je u pitanju nadutost, zatvor ili sindrom iritabilnog kolona, najčešće pogađaju žene. Međutim, stručnjaci kažu da sledeća četiri lijeka mogu da obezbijede brzo i efikasno olakšanje.

 

Šetnja

Vježbanje vam može biti poslednja stvar na pameti kada vas boli stomak, ali brza šetnja (deset do petnaest minuta) može učiniti čuda. Bez vježbanja, crijeva postaju usporena što dovodi do nastanka grčeva i zatvora.

 

Pritisak

Stres je čest uzrok stomačnih tegoba, a akupresura može osloboditi hormone “dobrog raspoloženja” (endorfine) i pomoći vam da se opustite. Isprobajte ovaj jednostavni trik: u trajanju od pet minuta sa četiri prsta nježno pritišćite, kružnim pokretima, mjesto koje je za četiri prsta širine iznad pupka.

 

Nemojte se “pretrpavati”

Prejedanje može izazvati bol u stomaku pa, kada se to desi, napravite dugu pauzu od hrane. U slučaju da ste povrijedili mišić, sigurno se ne biste tjerali da i dalje vježbate. Isto vrijedi i za stomak. Probajte “tečnu” ishranu u trajanju od jednog dana – supa, čorba, kompot i slično – i nakon toga počnite da jedete manje porcije.

 

Odvojite vrijeme za čaj

Topla šolja čaja od nane ili mente može pomoći u opuštanju stomačnih mišića. Istraživanja pokazuju da ulja nane i mente mogu djelovati i kao lijek u slučajevima sindroma iritabilnog kolona.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info