Istina o pšenici i njenom uticaju na obim vašeg struka

0

Do sada ste vjerovatno čuli mnogo puta da je najbolje da izbjegavate hljeb, tjesteninu i druge prehrambene proizvode koji u svom sastavu imaju pšenicu, jer pomenuti utiču na debljanje, posebno u predjelu struka (stvar kojoj mnoge žene pribjegavaju kada žele da se riješe suvišnih kilograma). Ali, da li je to zaista tako? Da li pšenica zaista utiče na stvaranje masnih naslaga u predjelu struka?

Teoretski, da. Većina žena ima tendenciju da akumulira masti u predjelu abdomena pa sve što se unosi u prevelikim mjerama – uključujući i pšenicu – može uticati na “rast” stomaka. Međutim, namirnice bogate mastima i koje sadrže visoku kalorijsku vrijednost veći su krivci za to.

Možda miješate stomačno salo sa nadimanjem, a nadimanje nakon konzumiranja proizvoda koji sadrže pšenično brašno simptom je osjetljivosti na gluten. Kada ste naduti, osjećate se neprijatno “puni” usljed viška gasa koji je zarobljen u vašem abdomenu, a vaš stomak može biti napet poput bubnja. Stomačno salo je, s druge strane, mekano i ono se ne mijenja. Nadimanje se mijenja tokom dana; obično je gore nakon obroka, a poboljšava se tokom noći i ujutro.

Ako mislite da imate netoleranciju prema pšenici (odnosno glutenu) bilo bi mudro da se testirate na alergiju koju izaziva pšenica i celijakiju. (Uradite to prije nego se u potpunosti odreknete hljeba, jer je teško dobiti preciznu dijagnozu nakon što ste izbacili gluten iz ishrane). Ako je test negativan, doktor vam može preporučiti da ipak izbacite gluten iz ishrane na određeno vrijeme, kako bi se ustanovilo da li će doći do povlačenja odnosno poboljšanja simptoma.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info