5 stvari koje niste znali o tamnim kolutovima ispod očiju

0

I jutros ste se, bez obzira što ste tako dobro spavali, probudili sa ogromnim tamnim kolutovima ispod očiju? Pitate se kako? Pa jednostavno! Iako dovoljno spavate, vodite računa o ishrani, sigurno postoji nešto u čemu griješite. Donosimo pet stvari koje biste trebali znati o tamnim kolutovima ispod očiju te šta možete uraditi kako biste ih se riješili.

Postoji razlika između plavih i smeđih kolutova ispod očiju


Razlog pojave tamnih kolutova leži u činjenici da je koža ispod očiju izuzetno tanka i osjetljiva te sve ono što se dešava ispod kože postaje mnogo vidljivije. Ali nisu svi tamni kolutovi isti. Najčešće se javljaju u plavoj ili smeđoj boji. Plavi su obično prouzrokovani sakupljanjem oksigenisane krvi ispod očiju.

Naravno, što duže spavate, kolutovi će se više primijetiti. Smeđi kolutovi, s druge strane, imaju više veze sa pigmentacijom kože. Najčešće utičete na njihovo nastajanje prečestim trljanjem očiju ili izlaganjem suncu. Međutim, problem može biti i genetske prirode.

Ishrana, alergije i vaše godine takođe mogu biti razlog


Nedostatak sna utiče na širenje krvnih sudova te samim tim na pojavu tamnih kolutova ispod očiju. Ishrana je, takođe, veoma važna, jer određene namirnice mogu izazvati razne upalne procese u organizmu. Baš zbog toga, pokušajte da konzumirate što više voća i povrća, poput brokule, jagoda ili krompira.

Plus, s godinama se smanjuje elastičnost kože što, opet, može uticati na pojavu još izraženijih kolutova. Ako imate potrebu za čestim trljanjem očiju, vjerovatno patite od alergije pa obavezno potražite ljekarsku pomoć.

Izaberite odgovarajuće sredstvo za skidanje šminke


Iako se može činiti kao potpuno bezlazlena stvar, svakodnevno skidanje šminke sa očiju može izazvati oštećenje kapilara kao i upalu što dovodi do pojave tamnih kolutova ispod očiju. Koristite sredstva na bazi ulja koja će, uz minimalnu iritaciju kože, ukloniti maskaru, ajlajner i korektor sa vaših očiju.

Njega lica izuzetno je važna


Postoji veliki broj krema koje se mogu koristiti sa smanjivanje i uklanjenje ovog problema. Kreme koje u sebi sadrže vitamin C posvijetliće kožu, a one sa kolagenom i kofeinom uticaće na skupljanje krvnih sudova. Kreme na bazi retinoinske kiseline učvršćuju i zatežu spoljašnji sloj kože. Istanjena koža podložnija je stvaranju opekotina od sunca tako da je krema sa zaštitnim faktorom nešto što morate koristiti.

Ne potcjenjujte moć korektora


Kada svi drugi načini “propadnu“, nabavite kremasti korektor. On pruža mnogo bolju pokrivenost od tečnog (ili onog u kamenu).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info