Prekid veze: 4 vrijedne životne lekcije koje možete naučiti iz ovih teških trenutaka

0

Nakon raskida ili razvoda, život je često prava “bitka”. Osjećaj tuge često je toliko snažan da nas ostavlja slomljenima te se čini kao da bol kontroliše svaki naš korak. Međutim, jedna stvar se najčešće iskristališe: dotaknuli ste samo dno na najbolnijem mjestu – u vašem srcu i emocijama.

Ipak, nakon izvjesnog vremena shvatićete da ste kroz svu patnju koju ste prošli uspjeli da naučite i par lekcija. Sledeće četiri su najbitnije.

 

  • Shvatate da sami sebe ispunjavate – da to niko drugi ne može. U skoro svakom romantičnom filmu ćete vidjeti kako jedno od partnera govori onom drugom: “Ti me ispunjavaš/upotpunjuješ”. Međutim, to je tako velika zabluda. Ne ispunjava vas niko drugi do vi sami. Jednom kada prebolite razvod ili prekid dugotrajne veze, shvatite da vam zaista nije potreban niko drugi da biste bili srećni ili da vas ispuni. Otkrijete da to možete sami. Nije vam potreban niko drugi kako biste postali cjelina. I, gledanje na vezu u tom smislu može biti nezdravo, jer stvara osjećaj zavisnosti. Vi ste izvor sopstvene sreće. Vaša djela, saosjećanje prema sebi i briga o sebi na to će vas podsjetiti. Ne dozvolite usamljenosti ili samosažaljenju da vam otmu vašu sopstvenu vrijednost.
  • Prodirete u vaš unutrašnji bunar mudrosti. Šanse su da će bol biti poučan. Osjećate stvari koje su vam možda nepoznate te je samo iskustvo vjerovatno zbog toga prilično uznemiravajuće i zastrašujuće. Ali, isto tako, sada znate mnogo više toga o sebi nego što ste znali ranije. Vaše srce jeste slomljeno, ali se tokom samog procesa otvara vaš um, vaša osjećanja isplivavaju van, a čak dolazi i do buđenja duhovnosti. Slomljeno srce je učitelj koji vam pomaže da postanete bolja verzija sebe. Ukoliko postoje stvari koje trebate poboljšati kod sebe, sada ćete ih spoznati. Ako imate unutrašnji sukob ili ličnu borbu, sada je vrijeme kada se suočavate s njima. Sada je prilika da uradite “unutrašnje poslove”, postanete bolja verzija sebe i budete zahvalni na lekcijama koje ste naučili o sebi. Zbog toga je i manja vjerovatnoća da napravite iste greške u budućim vezama.

  • Oslobađate prostor za istinsku ljubav. Kada ste u lošoj vezi, sa pogrešnom osobom, prilično je teško oduprijeti se takvoj vrsti emocija i veze. To je zato što mislite da je bolje biti sa bilo kim nego biti sama. Međutim, kada dođe do pucanja veze, shvatate da ste imali pogrešan pogled i stav. Više se ne pridržavate nečega što je “prilično dobro”, a kao rezultat toga, pomažete sebi da se približite nekome ko će vas poštovati, vrednovati i istinski biti povezan s vama.
  • Otvarate svoje srce za nove ljude i iskustva (i sebi samima). Prije nego vam je srce bilo slomljeno, vjerovatno niste osjećali veliku povezanost sa samima sobom. Možda ste postali neka druga osoba kako biste udovoljili partneru ili kako bi veza funkcionisala. Možda ste se zatvorili prema stvarnim osjećanjima i držali ih zarobljenima. Sada je vrijeme da se suočite sa svojim emocijama, utješite svoje srce i pomirite se sa onim što se dešava. Kada vam je srce slomljeno tada dolazi do pucanja zidova koje ste sagradili kako ne biste bili povrijeđeni. Postajete ranjiviji, iskreniji i prizemljeniji.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info