5 pitanja koja će promijeniti način na koji razmišljate o svojim problemima

0

U teškim vremenima, kada nastanu veliki problemi (što je skoro pa neizbježno) ono što nas “izvlači” je snaga našeg karaktera. S obzirom da je naš karakter pod direktnim uticajem onoga što svakodnevno govorimo sebi (i što se zapitamo), razmislite o tome na koji način ste se obraćali prema sebi u poslednje vrijeme. Jeste li koristili podsticajne, osnažujuće riječi koje biste inače uputili prijatelju? Ili je to bilo mnogo oštrijim tonom, kao kada nekoga prekoravate?

Tokom cijelog dana razmišljate i upućujete sebi riječi, a dio vas vjeruje u svaku od njih. Zato je važno da ostanete sabrani kada se pojave problemi i razmišljate o sledećim pitanjima.

  • Oko čega možete biti pozitivni i srećni upravo sada, ako biste to željeli? Vaše najjače oružje protiv stresa i negativnosti vaša je sposobnost da izabete jednu misao umjesto druge. Sreća bježi od onih koji odbijaju da vide dobro u onom što imaju. Kada vam život da svaki razlog da budete negativni, vi razmišljajte pozitivno.
  • Zbog kojeg problema ste zahvalni što ga nemate sada? Smijte se, ne zato što je život bio lagan, savršen ili baš onakav kako ste ga zamislili već zato što ste izabrali da budete srećni i zahvalni zbog svih dobrih stvari koje imate i zbog svih problema za koje znate da ih nemate.
  • O čemu trebate prestati da razmišljate i da govorite sebi? Prestanite da diskreditujete sebe zbog svega onoga što niste i počnite da pripisujete sebi zasluge zbog svega onoga što jeste. Morate naučiti da budete sebi najbolji prijatelj, jer ponekad svi padnemo u zamku u kojoj postajemo sebi najveći i najljući neprijatelj.
  • Hoćete li kriviti druge i negirati odgovornost? Zamislite koliko ćete biti efikasniji i srećniji ako umjesto poricanja, svaljivanja krivice na druge, straha i borbe protiv određenih situacija i zadataka jednostavno odlučite da se pozabavite njima.
  • Šta sada znate bolje, da se isto ne ponovi sljedeći put? Ne dozvolite da strah od prošlih događaja utiče na ishod vaše budućnosti. Živite za ono što sadašnje vrijeme ima da ponudi, a ne za ono što vam je prošlost oduzela. Prepreke će uvijek postojati, ali najčešće smo ograničeni zidovima koje sami podižemo. Ono što vidimo zavisi od načina na koji to gledamo. Zaboravite ono što ste izgubili i fokusirajte se na ono što ste naučili.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info