Srećna i zadovoljna: 10 malih stvari koje život čine ispunjenim

0

Uvijek je važno da nekog obradujete i usrećite, ali je najvažnije da počnete od sebe. Sreća nije nešto što odlažete za budućnost – to je nešto što stvarate u sadašnjosti.

Zbog gore navedenog, od danas počnite da:

 

  • Cijenite ono što imate. Sreća je tu, ako želite da ona tu i bude. Potrebno je samo da vidite da je ona umotana u ljepotu i nježno sakrivena između sekundi vašeg života. Ako nikada ne zastanete da je primijetite sigurno ćete je propustiti.
  • Fokusirajte se samo na stvari koje su zaista bitne. Sama činjenica da ste ovdje, da ste na ovoj planeti, da ste živi, božansko je čudo i ne biste trebali provoditi vrijeme na samosažalijevanje! Svaki trenutak koji imate je poklon pa je zbog toga bitno da se fokusirate na trenutke i stvari koji su vašem srcu zaista bitni.
  • Definišite svoj lični smisao života i pratite ga. Šta je smisao života? Šta god vi želite da bude. Nemojte se bojati neuspjeha; strahujte od životne prosječnosti koja nastaje zbog manjka truda i posvećenosti. Postoji tako mnogo ljudi koji će vam reći da nešto “ne možete” uraditi ili postići. Ono što trebate uraditi jeste da se okrenete i kažete: “Samo me gledajte!”
  • Prihvatite životne izazove. Naći se izvan “utabanog” puta, s vremena na vrijeme, može biti zbunjujuće te se možete osjećati kao da ste izgubili svoj kompas. Međutim, činjenica je da takvi “izleti” jačaju duh i pomažu vam da pronađete nove načine da postanete mentalno snažniji. Na kraju, imajte na umu da iz teških situacija uvijek izlazite mudriji, zreliji i snažniji.
  • Pronađite ravnotežu koja vam dozvoljava da budete ono što zaista i jeste. Vaša najgora bitka je između onoga što znate i onoga što osjećate. Jedna od najtežih odluka koju ćete ikada morati donijeti je kada morate ostati na mjestu i još više se potruditi ili kada trebate “pokupiti” svoja sjećanja i produžiti dalje. Ponekad morate izaći izvan okvira osobe kakva ste bili i zapamtiti osobu kakva ste trebali biti, osobu za koju ste sposobni da budete i osobu kakva zaista jeste.

  • Volite svoje tijelo dovoljno da se brinete o njemu. Vi ste prelijepi, ali imajte na umu da to neće svako vidjeti. Nikada se nemojte sramiti sebe, samo zato što ste rođeni u vašoj koži. Možete s njom raditi šta vas je volja, ali nikada nećete uspjeti da pobjegnete iz nje. Zbog toga je bitno da je prihvatite, brinete se o njoj i naučite da je volite.
  • Ograničite svoje vrijeme sa negativnim osobama. Ne možete donijeti (ni donositi) pozitivne odluke do kraja svog života bez okruženja koje te odluke čini jednostavnim, prirodnim i prijatnim. Zato zaštitite svoj duh i potencijal od kontaminacije ograničavajući vrijeme koje provodite sa negativnim osobama.
  • Ponašajte se prema svima onako kako želite da se oni ponašaju prema vama. Budite svjesni svog stava i svojih djela. Možda ste sada na vrhu svijeta i osjećate se nedodirljivo. Možda imate sve alate na raspolaganju da uradite ili kažete štagod želite. Ali zapamtite, život je krug – sve se vraća i, na kraju, plaća.
  • Postavite dobar primjer. Ako želite da osnažite i ohrabrite druge u svom životu, morate sami početi da tako živite i da se ponašate. Nikada niste previše stari da postavite novi cilj ili da sanjate novi san. Vjerujte u ono što želite do te mjere da nema drugog izbora nego da to postane vaša stvarnost. I nemojte se nikada porediti s nekim; ostanite fokusirani na svoj lični put i ostavite trag iza sebe.
  • Prihvatite ono što je sada i živite za mogućnosti koje su pred vama. Nemojte nikada gubiti vrijeme pitajući se šta je moglo biti. Zabavite se razmišljanima o tome šta bi moglo biti i vjerujte da će vas, na koji god način da se odigra, oduševiti da ono što je moglo biti nikad se nije ostvarilo.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info