Provozajte se najnovijim samostalnim automobilom u emisiji m:agazin

0

Još jedno izdanje emisije m:agazin kroz koje vas vodi Jelena Babić, u subotu 21.novembra, na programu Alernativne televizije, donosi vam svijet tehnologije i komunikacija na dlanu. Najzanimljivije teme su vam dostupne u dobro poznatom subotnjem terminu, u 16:15 časova, a ovog puta pogledajte kakav je to poseban automobil predstavila Tojota, zbog čega se to novi LG izdvaja od konkurencije, ali se i opustite uz svoj odraz u ogledalu koje vam određuje konfekcijski broj.

Highway Teammate kompanije Tojota je automobil koji se nekoliko godina testirao, ali tek nedavno je pušten na autobut i to bez ikakvog ljudskog uplitanja. Iako je vozač bio u ovom nevjerovatnom autonomnom automobilu, nakon što je pritisnuo dugme za samoupravljanje narednih osam kilometara se vozio ne radeći apsolutno ništa. Sve to je omogućeno zahvaljujući dodatnoj opremi poput kamera, višestrukih senzora i veoma preciznih mapa koje omogućavaju vozilu da procijeni stanje u saobraćaju, donosi samostalne odluke i isto tako i djeluje. Inteligentni sistem senzora koji ćemo predstaviti će vas oduševiti, jer ovaj automobil održava pravac, mijenja trake i drži distancu od vozila ispred, a komercijalna upotreba bi trebalo da bude stvarnost 2020. godine na Olimpijadi u Tokiju. Ovi automobili bi mogli na mnogo načina da doprinesu sigurnosti u saobraćaju, ali bi predstavljali i značajan korak u mobilnosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom.

Još jedna kompanija iz Azije je ovih dana oduševila javnost, naime LG Electronics je predstavila svoj najnoviji smartfon, koji ima nekoliko nesvakidašnjih karakteristika koje ga izdvajaju od konkurencije. Ono što ćete prvo primijetiti je da ovaj uređaj ima dva ekrana i dvije selfie kamere. Glavni ekran telefona dijagonale 5,7 inča i QHD rezolucije je standardni smartfon ekran, dok je LG iznad njega smjestio i dodatni ekran koji je stalno aktivan i na kojem korisnici mogu pronaći standardni sat, te provjeriti vremensku prognozu i stanje baterije. Zanimljivo je i to da oba ekrana možete koristiti istovremeno, a sve one koji vole da prave popularne „selfie-je“ će oduševiti nova opcija koja omogućava selfie fotke više osoba istovremeno. Ostale karakteristike koje su nas oduševile pogledajte u m:agazinu.

Koliko puta ste imali problem da odredite svoj konfekcijski broj? Da li zbog različitih standarda ili toga što niste htjeli priznati da ste možda nabacili koji kilogram viška, to više nije ni važno, jer će vas novo 3D ogledalo obavijestiti o svim promjenama, a morate priznati i da zvuči zabavno. 3D skener ugrađen u ogledalo uzima čak 140 mjera dok se vi okrećete za 360 stepeni. Isto tako, ogledalo može skenirati i odjeću te odrediti one modele koji najbolje pristaju vašoj građi, a ovo je posebno korisno kad je riječ o vremenu koje žene provedu ispred ogledala birajući odjevni komad koji im najbolje pristaje. Prvi brend koji je ovakva ogledala instalirao u svoje radnje je Rigby & Peller koji su ga prvo postavili u radnju u Hong Kongu, a zatim u još šest radnji širom Evrope.  Naravno, mnogi su zabrinuti zbog ovakvog načina uzimanja ličnih podataka, ali u buticima uvjeravaju da se mjere nakon skeniranja brišu. Mjere mogu biti sačuvane u bazi podataka kompanije za neke buduće kupovine, naravno ako mušterije da svoj pristanak.

Da bismo bili još bolji i svake sedmice donosili najzanimljivije teme, slobodno nam šaljite šta biste voljeli gledati subotom, a na e-mail [email protected]

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info