7 načina da se borite sa crnim mislima

0

Većina nas provede dosta vremena u razmišljanju – brinemo o budućnosti, razmišljamo o prošlim događajima i, generalno, fokusiramo se na dijelove života koji nas čine nezadovoljnima. Iako uobičajeno, negativne ili neželjene misli mogu vas spriječiti da uživate u iskustvima, odvuku pažnju od bitnih stvari i isisaju vam energiju. Zbog njih se možete, takođe, osjećati uznemireno i depresivno.

Dobra vijest je da sa posvećenom praksom možete zamijeniti negativne obrasce razmišljanja mislima koje zapravo pomažu. To može napraviti veliku razliku u svakodnevnom osjećaju sreće i ugodnosti.

Sljedećih sedam načina mogu vam pomoći da upravljate (i smanjite) negativnim mislima.

Prepoznajte misaone poremećaje


Naš um ima prilično pametne i uporne načine da nas uvjeri u nešto što i nije baš sasvim tačno. Ove nepotpune misli pojačavaju negativno razmišljanje. Ako možete da ih prepoznate možete naučiti i kako da ih osporite. Ovo su četiri česta misaona poremećaja:

  1. Crno-bijelo razmišljanje. Sagledavanje stvari na jedan ili drugi način, bez ičega između.
  2. Personalizovanje. Pretpostavljanje da ste vi krivac za sve što krene naopako, kao što je (primjera radi) da vam se neko nije osmjehnuo, jer ste uradili nešto što je tu osobu uznemirilo. (Veća je vjerovatnoća da ta osoba ima težak dan i da njeno raspoloženje nema nikakve veze s vama).
  3. Filtrirano razmišljanje. Biranje da vidite samo negativne strane situacije.
  4. Katastrofiranje. Pretpostavljanje da će se desiti najgori mogući ishod.

“Izazovite” negativne misli


Kad god imate iskrivljene misli, zastanite i procijenite da li su one tačne. Razmislite kako biste odgovorili da vaša prijateljica govori o sebi na takav način. Vjerovatno biste ponudili dobru repliku na njeno negativno stajalište. Primijenite istu logiku na vaše sopstvene misli.

Zapitajte se da li pretpostavljate da će se najgore desiti ili krivite sebe zbog nečega što se nije desilo na način na koji ste očekivali. A onda razmišljajte o drugim mogućim ishodima ili razlozima zbog čega se nešto desilo drugačije nego što ste se nadali.

Odmorite se od negativnih misli


Moguće je naučiti kako da se odvojite od negativnih misli. Jedan od načina da se to uradi jeste da dozvolite sebi određeno vrijeme (možda pet minuta) da se pozabavite tom mišlju.

Nakon toga napravite pauzu od fokusiranja na tu misao i nastavite sa svojim danom.

Eliminišite osuđivanje


Svi osuđujemo sebe i druge, najčešće nesvjesno. Stalno poređenje sa drugim ljudima ili poređenje našeg života sa određenim idealima zapravo rađa nezadovoljstvo. Kada ste u stanju da eliminišete osuđivanje (nije lako, ali je izvodivo) vjerovatno ćete se osjećati opuštenije.

Jedan od načina da napravite pauzu od “osuđivačkih misli” jeste da prepoznate svoju ličnu reakciju, posmatrate je, a zatim je pustite. Još jedna korisna tehnika je “pozitivno osuđivanje”. Kada primijetite da negativno osuđujete neku osobu, sebe ili situaciju pokušajte da nađete i pozitivnu kvalitetu.

Praktikujte zahvalnost


Istraživanja pokazuju da osjećaj zahvalnosti ima veliki uticaj na vaš nivo pozitivnosti i sreće. Čak i kada doživljavate izazovno vrijeme u vašem životu, obično možete naći stvari (čak i male) na kojima trebate biti zahvalni.

Primjećivanje stvari koje se dobro odvijaju, a posebno kada vas to čini srećnima, držaće vas u kontaktu s njima. Vođenje dnevnika zahvalnosti i zapisivanje par stvari dnevno u njega jedan je od jednostavnih i efikasnih načina da to i postignete.

Fokusirajte se na svoje snage


Zadržavanje na negativnim stvarima i previđanje pozitivnih u ljudskoj je prirodi. Što više praktikujete fokusiranje na vaše snage, a ne zadržavanje na počinjenim greškama, to će vam biti lakše da se osjećate pozitivnije.

Ako se uhvatite kako imate grube misli o vašoj ličnosti ili djelima, odvojite trenutak da se zaustavite i razmišljate o nečemu što volite kod sebe.

Potražite stručnu podršku…


…ako niste u stanju da upravljate svojim mislima ili ako shvatite da one ometaju vašu sposobnost ispunjavanja svakodnevnih obaveza ili ako vas sprečavaju da uživate u životu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info