5 načina da loše vijesti saopštite na najmanje bolan način

0

Primiti loše vijesti jednako je loše kao i njihovo saopštavanje. Šta uraditi i na koji način postupiti kada nekome trebate saopštiti loše vijesti? Sledećih pet principa mogu vam biti od pomoći.

 

  • Recite bar dio istine ako mislite da osoba treba da je čuje. Bilo da je u pitanju loše zdravstveno stanje ili situacija u kojoj ste saznali da će neko od kolega ostati bez posla, postoje situacije u kojima možete pomoći osobi kojoj saopštavate loše vijesti.
  • Uljepšajte ukoliko mislite da osoba ne može podnijeti. (“Ja sam kriv/a, a ne ti”). Može vam biti potrebno malo vremena da stvorite pozitivan zaokret, ali će biti vrijedno “investicije”, posebno ako se osoba čini da je ranjiva ili krhka.
  • Pratite principe teorije učtivosti. Važno je da pomognete primaocu loše vijesti da sačuva obraz, kada loša vijest uključuje potencionalnu prijetnju njihovom samopouzdanju. Možda ćete morati da razvijete paravansku priču kako bi osoba sačuvala svoj ugled, čak iako vi i dotična osoba znate stvarne razloge koji se kriju iza vaše odluke.
  • Odvojite vrijeme da pripremite poruku koju želite da pošaljete. Uvjerite se da ste pažljivo razmotrili značenje i moguće interpretacije vaših riječi. Nakon što su određene stvari rečene njih je nemoguće povući pa nemojte žuriti sa objašnjenjima samo kako biste što prije završili sa saopštavanjem loših vijesti.
  • Oslonite se na pomoć drugih ljudi. Bez svaljivanja krivice na druge, bilo bi dobro da u cijelu priču uvedete i druge “igrače”. To mogu biti druge kolege, porodica osobe kojoj saopštavate loše vijesti ili neko nepristrasan, a ko će pružiti moralnu podršku i vama i primaocu vijesti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info