8 biljaka koje možete zalijevati kad god se sjetite

0

Iako izgleda predivno, uzgajanje ukrasnog bilja nije baš za svakoga. Ono, poput malog djeteta, zahtijeva mnogo pažnje i ako mu se u potpunosti ne posvetite, uvenuće. Ali, na sreću, postoje i vrste koje skoro pa da i ne treba zalijevati. Donosimo osam “najzahvalnijih“ biljaka koje možete uzgajati u svojoj bašti ili svom domu.

 

Stolisnik

 Ova biljka najaktivnije cvijeta u maju i junu, tako da je to idealan period da svoje dvorište uljepšate različitim bojama poput ružičaste, ljubičaste i žute. Posadite ih u blizini cvijeća koje cvjeta u rano proljeće ili kasno ljeto.

 

Kudravac (Zečije uši)

 Ova višegodišnja biljka ima jedinstvenu teksturu. Odlično uspijeva u hladu, ali i kada je izložena direktnom suncu. Međutim, ne voli vlažna područja tako da je idealna za mjesta sa niskim procentom padavina. U hladnijim klimatskim uslovima, ova biljka će izgledati kao da je uvenula, ali će se “vratiti u život“ sa prvim znacima proljeća. Ova biljka veoma brzo se rasprostranjuje, tako da to morate imati u vidu kada budete birali mjesto gdje ćete je posaditi.

 

Leptir korov

 Kada je u najvećem cvatu, ova biljka ima predivne grozdove jarko narandžaste boje kojima leptiri prosto ne mogu da odole. Ova višegodišnja biljka voli pjeskovito zemljište te zahtijeva veoma malo vode. Cvjeta u periodu između maja i septembra.

 

Ruska žalfija

 Ove valovite i mirisne drvenaste stabljike proizvode predivne ljubičaste cvjetove koje pčele i leptiri naprosto obožavaju. Oni cvjetaju od kasnog proljeća do oktobra. Zrela biljka naraste i do jednog i po metra i zahtijeva mnogo sunca.

 

Ruzmarin

 Ruzmarin je odličan dodatak vašoj bašti, jer istovremeno izgleda predivno, a i jestiv je. Ovo je zimzelena biljka koju morate redovno obrezivati kako bi lijepo izgledala, ali i imala kvalitet i dobar ukus. Obožava sunce te odlično uspijeva i u sušnim područjima. Ako živite  u krajevima sa hladnijom klimom, pred zimu iskopajte biljku iz bašte te je posadite u saksije i držite u kući ili garaži.

 

Sedum

 Mesnati listovi pomažu ovoj biljki da zadrži vodu u suhim uslovima. Ona se može naći u svim oblicima i veličinama. Neke rastu uvis, dok opet, druge pužu nisko po zemlji. Ali sve imaju predivne cvjetove jarkih boja poput ružičaste ili žuto zelene.

 

Ehinacea (rudbekija)

 Poznata po svojim velikim ljubičastim cvjetovima, ova biljka često se koristi za liječenje prehlade i jačanje imuniteta. Uspijeva pri visokim temperaturama, ali ipak uz zalijevanje u veoma sušnom periodu.

 

Lantana

 Lantana je rod koji ima oko 150 vrsta porijeklom iz tropskih područja Južne Amerike i Afrike. Kod nas su dostupne u širokom spektru boja i poznate su po čestim promjenama nijansi tokom cvjetanja. Zbog toga i imaju predivno šareno cvijeće. Kada je posadite, lantanu ćete zalijevati svakodnevno. Međutim, nakon što se “primi“ biće dovoljno i jednom sedmično.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info