Pet mjesta na koja zaboravljate prilikom čišćenja prašine

0

Da li imate osjećaj da, koliko god čistite, prašina uvijek nađe način da se vrati u vaš dom? Problem je u tome što prašinu (najvjerovatnije) uklanjate samo sa vidljivih mjesta, a ona najprljavija vam obično i ne padnu na pamet. Donosimo pet mjesta gdje se krije najveća količina prašine te način kako da je očistite.

 

  • Ispod frižidera. Kada ste zadnji put očistili prostor ispod frižidera? Navucite staru čarapu na dršku od metle te zavucite ispod frižidera. Sigurno ćete biti iznenađeni količinom prašine koja se nakupila. Istim trikom se možete poslužiti prilikom čišćenja prostora ispod ostalih električnih uređaja, kao i namještaja.
  • Ventilator. Najbolji način da očistite ventilator jeste da na propeler “nabacite“ staru jastučnicu. Povucite je preko njega tako da prašina upadne u jastučnicu. Još efikasniji način jeste da prije nego što stavite jastučnicu, propelere našpricate univerzalnim sredstvom za čišćenje.
  • Venecijaneri. Na ruku navucite staru čarapu pa pređite prvo preko jedne strane venecijanera, a onda i sa druge.

 

  • Lusteri. Prilikom čišćenja lustera morate biti posebno oprezni. Prvo, morate koristiti stolicu ili manje merdevine kako biste ga dohvatili, a samim tim postoji i opasnost od pada. Drugo, lusteri su najčešće napravljeni od osjetljivih materijala tako da morate biti pažljivi kako ih ne biste oštetili. Zbog toga obavezno koristite nježne pamučne rukavice koje će u potpunosti očisititi prašinu pa čak i sa najzavučenijih dijelova lustera.
  • Iza radijatora. Nakvasite krpu (ili peškir) te je provucite iza radijatora. Uhvatite je za donji dio te držeći i gornji povucite nekoliko puta gore-dole kako biste što detaljnije obrisali prostor iza radijatora. Izvucite krpu, operite je te ponovite još nekoliko puta kako biste bili sigurni da je sve čisto.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info