9 načina da “probušite kašiku”, a da ne budete gladni

0

Da biste smršali, potrebno je da sagorijevate više kalorija nego što ih unosite, što neminovno znači jednu stvar: smanjenje količine hrane koju konzumirate ili, popularno rečeno, “bušenje” kašike. Međutim, to ne znači da ste tokom ovog procesa osuđeni na “zavijanje” želuca. Kontrolisanje unosa količine hrane ne znači da trebate jesti male porcije svega. Ne želite da imate osjećaj da ste na dijeti, ali je potrebno da unosite manje kalorija. Donosimo devet jednostavnih načina kako da probušite kašiku i smršate, a da ne brojite minute do sledećeg obroka.

 

Počnite s vodom

Prije obroka popijte 450 ml vode, jer vam to može pomoći da izbjegnete prejedanje. Pored toga, simptomi dehidracije mogu biti uzrok “grmljavine” u želucu pa unošenje vode prije obroka može “eliminisati” glad.

 

Nosite užu odjeću

Ne sugerišemo da oblačite pretijesne pantalone, ali odjeća preko koje ćete nositi kaiš ili jakna s dugmićima mogu poslužiti kao oruđe koje će vas podstaknuti da usporite tokom konzumiranja hrane i da procijenite kako se osjećate tokom obroka. Kako se budete osjećali udobnije u odjeći tako ćete se i pridržavati pravila da unosite manje količine hrane.

 

Jedite povrće

Jedan od najjednostavnijih načina da smanjite unos kalorija, a da se istovremeno zasitite, jeste da jedete više povrća tokom obroka. Neka se bar jedna trećina količine hrane koju unosite tokom obroka sastoji od povrća.

 

Prilagodite “scenu” sporijem jedenju

Prigušite svjetla i slušajte opuštajuću muziku kako biste podesili ton za ležerniji obrok. Sporije konzumiranje hrane pomaže vam da istinski uživate u njoj, ali i da je unesete u manjim količinama. Žvaćite polako, spuštajte pribor između zalogaja i pijuckajte vodu ili zeleni čaj tokom obroka.

 

“Naradite” se oko hrane

Evo još jedan način kako da usporite jedenje: konzumirajte grickalice koje zahtijevaju da se “naradite” oko njih, kao što su ljuštenje i guljenje. Narandže, kivi i pistacije u ljusci zdrave su opcije.

 

Nemojte jesti iz kutije ili kese

Kada sjednete sa kesicom čipsa, da li zaista znate koliko jedete? Istraživanja pokazuju da se u ovakvim slučajevima, kada nemate vizuelnu predstavu, jede i do 50% više. Ukoliko kupujete kesicu pereca ili orašastih plodova, a koje sadrže deset “porcija”, odmah ih podijelite na deset dijelova, u deset manjih kesica.

 

“Supa je zdrava”

Da, ali ta izreka nije rečena s tim ciljem (u “stara” vremena, kada nije bilo dovoljno hrane, obično se znalo reći da je “supa zdrava”, kako bi se pojelo manje hrane tokom glavnog jela). Kada pojedete supu prije glavnog jela, unijećete manje kalorija u nastavku obroka. Iako se čini kontraproduktivno da dodajete više hrane tokom obroka, istraživanja pokazuju da konzumiranje supe prije glavnog jela može pomoći da unesete 20% manje kalorija.

 

Pijte iz visoke čaše

Sasvim je u redu da popijete koktel tokom obroka, ako je to ono što zaista želite, ali neka to bude samo jedna čaša i uživajte u njemu polagano. Kako biste se “zavarali” da imate dosta, pijte iz visoke čaše, jer ćete na taj način unijeti manje kalorija. Dodajte led i unijećete još manje!

 

Eliminišite smetnje tokom obroka

Ugasite TV i odložite pametni telefon u stranu tokom obroka. Nedavna istraživanja pokazuju da ljudi koji gledaju televiziju tokom obroka imaju tendenciju da unesu više kalorija nego što im je potrebno (čak nevjerovatnih 40% više).

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info