7 znakova emocionalne zrelosti

0

Emocionalna zrelost odnosi se na vašu sposobnost razumijevanja i upravljanja vašim emocijama. Emocionalna zrelost omogućava vam da kreirate život kakav vi želite da on bude. Život ispunjen srećom i postignućima. Vi definišete uspjeh svojim ličnim terminima, a ne društvenim i vi nastojite da ga postignete.

Vaša emocionalna zrelost posmatra se kroz vaša razmišljanja i načine ponašanja. Kada se suočavate sa teškim situacijama, vaš nivo emocionalne zrelosti jedan je od najvećih faktora u određivanju vaše sposobnosti da se izborite sa datim situacijama. Sljedećih sedam znakova pokazuju da ste emocionalno zrela osoba.

Primjećujete i govorite (sabrano) kada niste u pravu


Mnogo je lakše braniti se i negirati odgovornost ili biti obuzet sramom prilikom “djela” nesavršenosti ili neznanja. Da biste bili u stanju da priznate da niste u pravu potrebni su vam poniznost i hrabrost.

Svjesni ste svojih predrasuda


Svi imamo urođene predrasude. Ono što je važno jeste da naučite da njegujete aktivnu svijest o njima i da ispitate kako one mogu uticati na vaše odluke i djela.

Stvorili ste prostor između osjećanja i reagovanja


Kroz vježbanje svjesnosti možete povećati količinu vremena između osjećanja određene emocije i reagovanja na nju. Osjećaj prostranosti stiče se u odnosu na to kako posmatrate svoje emocije – umjesto trenutnog reagovanja, učite kako da prvo posmatrate, a onda pažljivije i produktivnije reagujete.

Svjesno omogućujete sebi da budete ranjivi i dopuštate da osjetite “teške” emocije


Perfekcionizam vam govori da ostanete u “kutiji” u kojoj se osjećate udobno, sigurno i gdje sve držite pod kontrolom. On vam govori da manipulišete vašom sredinom kako se nikada ne biste osjećali ranjivo, neizvjesno ili kao da vam je nešto potrebno. Čuva vas od vaših strahova i neuspjeha, srama ili odbijanja.

I, nažalost, mnogi od nas zbog ovoga propuštaju dobar “komad” života. Ako ste u poslednje vrijeme osjetili emocije koje nisu prijatne i ako ste to sebi priznali i prihvatili, rastete u pravom smjeru, čak i ako vam vaši perfekcionistički impulsi govore drugačije.

Imate saosjećanja i prema sebi i prema drugima


Osuđivanje se nalazi u srcu mržnje. To je ono što hrani nezdrav odnos sa sobom i drugima. Ako ste naučili ili tek učite kako da budete saosjećajniji, ne samo prema drugima već i prema sebi, približavate se prosvjetljenju.

Znate kada, kako i od koga tražiti pomoć


Sigurno i vi ističete kako ste “nezavisni” i kako se ne “oslanjate na bilo koga”. Ali ipak, s vremena na vrijeme, tražite pomoć. I to je sasvim u redu (i mudro). Znati kada potražiti pomoć nije znak slabosti već znak hrabrosti i snalažljivosti.

Znate kada prestati, a kada istrajati


Često dozvoljavamo našem egu da “diktira” naše ponašanje, a ishod je u prilično velikom broju slučajeva destruktivan. Znati kada se treba povući, ugasiti telefon ili računar na jedan dan, okončati vezu, a kada se svim naporima boriti za ono u što vjerujete da je ispravno znaci su zdravih granica i emocionalne inteligencije, a samim tim i emocionalne zrelosti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info