Evo zašto se stalno budite sa glavoboljom

0

Često se budite s glavoboljom? Šta se dešava?

Ovdje može biti riječ o nekoliko stvari. Prije svega, loš kvalitet sna može dovesti do glavobolje sledećeg jutra. Dakle, prva stvar koju trebate uraditi (a možda i jedina) jeste da ispitate da li vam bilo šta remeti san.

Jedan od uobičajenih krivaca može biti i apneja, stanje koje karakteriše povremen i periodičan prestanak disanja tokom noći. Vaše tijelo tada vas budi kako biste mogli da ponovo dišete. Možda čak i ne shvatate da se ovo dešava, ali glasno hrkanje može biti jedan od pokazatelja. Ukoliko smatrate da imate ovo stanje, obratite se doktoru.

Nemate problema sa spavanjem? Škripanje zubima tokom sna može izazvati bol u mišićima vilice ili viličnog zgloba. Ta vrsta bola može dovesti do nastanka glavobolje. Opet, možda i ne znate da škripite zubima, ali vaš zubar bi trebao biti u stanju da detektuje problem, ukoliko on postoji.

Glavobolja može biti povezana i sa alergenima. Izloženost grinjama tokom sna (one “vole” da žive u vašim plahtama i madracima) može imati uticaj na buđenje s glavoboljom, s obzirom da one mogu izazvati začepljenje sinusa. Ako patite od alergija, probajte da koristite antialergijsku posteljinu (jastučnice, navlake za jorgane i plahte koje su dizajnirane da vas zaštite od izloženosti grinjama) te češće mijenjate plahte. Alergolog vam može pomoći da pronađete druge načine da ublažite simptome kako biste se ujutro budili bez glavobolje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info