Brufen: Moćni lijek protiv bolova ili prava opasnost za vaše srce?

0

Brufen je uobičajeni lijek koji veliki broj ljudi koristi za skoro sve vrste bolova – od glavobolje, zubobolje i bola u zglobovima do upale mišića i menstrualnih grčeva. Međutim, ono što i nije toliko poznato jeste da korištenje nesteroidnih antiinflamatornih lijekova (NSAID), uključujući i brufen, može povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

Najnovija istraživanja pokazuju da korištenje NSAID-a može predstavljati rizik od srčanog i moždanog udara ranije nego što se to prije mislilo, čak i tokom prvih nekoliko sedmica korištenja. Štaviše, što se duže oslanjate na ovakve lijekove to rizik može postati sve veći.

Osobe sa srčanim oboljenjima ili koje su pod rizikom od srčanih oboljenja češće se suočavaju sa problemima kada koriste NSAID. Međutim, čak i oni koji nemaju srčana oboljenja ili probleme, poput visokog krvnog pritiska, mogu biti pod povećanim rizikom.

Brufen i dalje možete korisiti, ali se pridržavajte najmanjih mogućih doza i uzimajte ga samo onoliko dugo koliko vam je potreban. Paracetamol nema iste neželjene efekte pa bi bilo dobro da ga smatrate alternativom, ali ipak je potrebno da budete svjesni njegovih potencijalnih opasnosti – prevelike doze mogu dovesti do problema s jetrom.

I, imajte na umu da uvijek možete isprobati opcije koje ne uključuju lijekove, kao što su tople ili hladne obloge, masaža ili prirodni lijekovi, kako biste ublažili bol.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info