5 dokazanih načina da podignete pametniju, srećniju djecu

0

Kada pitate roditelje šta žele svojoj djeci, šta ćete najčešće čuti? Naravno, svaki roditelj želi da mu dijete bude zdravo, srećno i pametno. Međutim, šta uraditi i koje metode primjeniti da podignete dijete koje je zdravo, srećno i pametno? Donosimo pet dokazanih načina da u tome i uspijete.

 

  • Uvijek postavite sjajan primjer. Ne radi se o onome što kažete već kako svakodnevno živite svoj život. Nemojte govoriti djeci kako da žive – živite i dopustite im da vas gledaju. Praktikujte ono što govorite ili nemojte uopšte govoriti. Vaša djeca ugledaju se na vas i oponašaju vaše postupke te će težiti da postanu osoba kakva ste vi. Dakle, budite ono što želite da vaša djeca budu. Drugim riječima, budite promjena koju želite da vidite kod djece. Dajte ono što očekujete, odražavajte ono što želite, postanite ono što poštujete i oslikavajte ono čemu se divite. Baš svakog dana.
  • Vjerujte u svoju djecu. Najveći kompliment koji možete dati djetetu jeste da vjerujete u njega i da mu date do znanja da vam je stalo. Kada vidite nešto iskreno, dobro i lijepo u djetetu nemojte oklijevati da izrazite svoje divljenje. Kada vidite nešto suprotno od pomenutog, nemojte zanemariti da mu date svoju svesrdnu pomoć i smjernice. Jednostavan čin vjere u dijete čini veoma veliku razliku. To djetetu daje samopouzdanje i čini da se ono osjeća sposobnim da uradi velike stvari. Kada neko koga poštujete vjeruje u vas, to vam pomaže da budete najbolji što možete biti. Dajte i vašoj djeci tu priliku.
  • Hvalite djecu zbog njihovog truda, a ne inteligencije. Kada hvalite trud djeteta tada i usmjeravate pažnju na ono što dijete veoma lako može kontrolisati – količinu napora koju ono ulaže. Ovo je veoma važno, jer uči dijete da bude uporno i da je lični rast kroz naporan rad moguć. Ipak, nemojte djecu hvaliti previše, bez ikakvog razloga. Povedite računa da vaši gestovi pohvaljivanja budu opravdani. (Ako se svaki pokret vašeg djeteta zasniva samo na nagradama, kao što su konstantne pohvale, kada pohvale prestanu tada prestane i trud, a to nije dobro, jer znači da dijete neće biti u stanju da obavlja bilo šta kada vi niste uz njega).
  • Nemojte čitati djeci – čitajte s njima. Imate dijete koje uči da čita? Nemojte dozvoliti da ono samo gleda slike u knjizi dok vi obavljate sav posao čitajući mu svaku riječ. Umjesto toga, skrenite djetetu pažnju na riječi. Upirite prstom u njih. Pokažite slike koje ilustruju te riječi. Čitajte s djetetom, a ne djetetu. Istraživanja pokazuju da ova taktika pomaže u izgradnji čitanja sa razumijevanjem kod djece.
  • Napravite logična, razumna pravila i granice za vašu djecu. Zapravo je mit da prevelika strogoća garantuje “pobunu” kod djece, a da je popustljivost predispozicija za bolje ponašanje. Istraživanja pokazuju da nemirna djeca uglavnom imaju roditelje koji ne postavljaju razumna pravila i granice. Ukoliko roditelji prihvataju sve što ona rade – čak i kada su nemirna – djeca shvataju nedostatak roditeljskih pravila kao znak da roditelji ne brinu o njima, da zapravo nikada nisu ni željeli da budu roditelji. S druge strane, roditelji koji dosljedno sprovode pravila i postavljaju granice često su isti oni roditelji koji postaju veoma bliski sa svojom djecom. Istraživanja pokazuju da roditelji koji postavljaju logična pravila koja se odnose na ključne principe uticaja i koji objašnjavaju zbog čega ta pravila postoje zapravo su bliži sa djecom i, na kraju, imaju zdraviji i srećniji odnos s njima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info