5 stvari koje se dešavaju vašem tijelu kada hodate

0

A mislili ste da je tako jednostavno, kao nogu pred nogu. Ispostavilo se da se mnogo dobrih stvari dešava kada počnete da hodate.

Od jedne do pet minuta


Vaših prvih nekoliko koraka pokreću oslobađanje hemikalija za proizvodnju energije u vašim ćelijama, a koje služe kao “gorivo” za hodanje. Vaš puls ubrzava od 70 do 100 otkucaja u minuti poboljšavajući protok krvi i zagrijavajući mišiće. Dolazi do povlačenja ukočenosti, jer zglobovi počinju da oslobađaju tekućinu za podmazivanje kako bi vaše kretanje bilo što lakše.

Kako hodate, vaše tijelo sagorijeva pet kalorija u minuti (tijelo sagorijeva samo jednu kaloriju u stanju mirovanja). Vašem tijelu je potrebno više goriva te počinje da ga “vuče” iz skladišta masti i ugljenih hidrata.

Od šest do deset minuta


Puls ubrzava sa 100 na oko 140 otkucaja u minuti, a tijelo počinje da sagrijeva šest kalorija u minuti (kako ubrzavate tempo). Dolazi do laganog rasta krvnog pritiska usljed oslobađanja hemikalija koje šire krvne sudove donoseći više krvi i kiseonika do zaposlenih mišića.

Od jedanaest do dvadeset minuta


Vaša tjelesna temperatura nastavlja da se povećava i počinjete da se znojite, jer se krvni sudovi u blizini kože šire kako bi se oslobodila toplota. Kako se vaš hod ubrzava tako ćete sagorijevati sedam kalorija u minuti i teže ćete disati. Nivo hormona, kao što su adrenalin i glukagon, u porastu je kako bi se oslobodilo gorivo za mišiće.

Od dvadeset i jedne do četrdeset i pet minuta


Osjećajući veliki polet, počinjete da se opuštate kako se vaše tijelo oslobađa napetosti, djelimično zahvaljujući i dozi hemikalijama za dobro raspoloženje, kao što su endorfini u vašem mozgu. Kako se više masti sagorijeva, insulin (koji pomaže u skladištenju masti) opada – odlična vijest za sve koji se bore sa suvišnim kilogramima ili dijabetesom.

Od četrdeset i šest minuta do sat vremena


Vaši mišići mogu osjećati umor, jer je došlo do smanjenja uskladištenih ugljenih hidrata. Kako se hladite tako dolazi i do usporavanja pulsa i lakšeg disanja. Sagorijevaćete manje kalorija, ali ipak više nego što je to bio slučaj prije početka. Sagorijevanje kalorija ostaje povećano do sat vremena.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info