4 stvari koje svaka supruga treba (ali ne zna kako da ih traži)

0

U mnogim brakovima danas, komunikacija je jedno od ključnih pitanja. I, stereotipno gledano, često je muž taj koji je zaslužan za probleme komunikacije. Međutim, muškarci nisu jedini “krivci”. Postoje mnogobrojne stvari koje su suprugama potrebne od njihovih muževa, a koje ne znaju kako da artikulišu ili oklijevaju da ih pitaju zbog bojazni da bi to moglo izazvati napetost.

U istraživanju, u kojem je učestvovalo preko petsto žena, glavno pitanje bilo je: “Šta je to što vam treba od muža, a ne znate kako da ga pitate ili da to zatražite?”. Ovo su četiri najčešća odgovora.

Verbalna podrška


Žena može znati da je ona žena koju njen suprug voli najviše na svijetu, ali joj je važno da to i čuje. “I dalje mi je potrebno da znam da mu se sviđa kako izgledam i da me još uvijek cijeni”, rekla je jedna od ispitanica. Drugi način na koji je ženama potrebno verbalno uvažavanje jeste da im muževi priznaju koliko one doprinose porodici – bilo kroz rad, finansije ili brigu o djeci.

Žene svakako mogu da osjete kada njihovi muževi urade nešto da bi izrazili svoju zahvalnost. Ipak, za većinu ispitanica, riječi su veoma bitne. Jedna od njih je rekla: “Mislim da većina muškaraca pokušava da to kaže bez riječi, ali svima nam je jasno da snaga leži u onome što je izrečeno”.

Nepodijeljena pažnja


Svako, bez obzira na uzrast, ima stvari koje mu odvlače pažnju. Kod djece to je najčešće tehnologija, ali sve više ista priča dešava se i kod odraslih. Na kraju dugog dana, tendencija je da se dođe u topli dom i “isključi”. Međutim, pokazalo se da je to ključno vrijeme za važnu bračnu komunikaciju – vrijeme za slušanje i pričanje bez prekidanja.

“Kao supruzi, potrebno mi je vrijeme bez televizije – samo nas dvoje – bez obzira da li je u pitanju šetnja, sjedenje uz kafu ili pripremanje dezerta”, izjavila je jedna od ispitanica. “Moram da osjetim da sam bitnija od sporta ili posla”. Za većinu anketiranih žena, kontakt očima govori više od slušam. On, takođe, kaže ti si dragocjena. Kontakt očima kaže: “Stalo mi je dovoljno do tebe da ti posvetim vrijeme i pažnju koju zaslužuješ i kao osobi i kao supruzi”.

Romantika


Ovo možda i nije iznenađenje, ali istraživanje pokazuje da potreba žene za romantikom nije samo stereotip – ona je realnost. Većina supruga koje su dale ovaj odgovor rekle su i da im nije dovoljan samo “izlazak” – one bi željele da njihovi muževi više vremena provedu u planiranju.

Sa tako mnogo porodičnih obaveza i planova koji padaju na pleća supruga, one objašnjavaju kako bi bio zaista dobrodošao gest kada bi im muževi prišli sa određenim planovima za vikend ili unaprijed angažovanim dadiljama. “Divno je kada se to desi na takav način, jer je to onda njegova ideja, a ja ne ispadam kao neko ko uvijek pokušava da sve kontroliše”, rekla je jedna od supruga.

Pomoć


“Kada bi muškarci ponudili pomoć, a da ih žena ne pita, to bi onda bilo fantastično”, izjavila je jedna od ispitanica. Najpopularniji odgovor u istraživanju bio je pomoć i to u različitim oblicima. Bez obzira da li su u pitanju “priskakanje” u pomoć oko stvari koje se nazivaju ženskim poslovima (kao što su čišćenje i kuhanje) ili donošenje svakodnevnih odluka, disciplinskih mjera za djecu pa čak i dilema vezanih za prijatelje, žene koje su dale ovaj odgovor rekle su da im je potrebno da se njihovi muževi uključe u ovakve stvari.

“Mijenjanje pelena, pranje suđa, postavljanje stola ili bilo šta drugo što svakodnevno radim, a što bi se on sjetio uraditi (da ga ja ne zamolim) pokazalo bi mi da mu je jasno da ja ne sjedim i ne ležim po cijeli dan te bih osjećala da me istinski cijeni”, rekla je jedna od supruga.

I, na kraju, prilično veliki broj supruga očekuje od svojih jačih polovina da ispune njihove potrebe, ali nikada ih ne artikulišu te postaju uznemirene i ogorčene kada one nisu ispunjene. Istovremeno, muževi su prilično nesvjesni potreba svojih supruga te postaju ljuti i zbunjeni kada se njihove supruge ponašaju prezrivo prema njima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info