7 znakova da je vaše prijateljstvo toksično

0

Vi ih birate i samo vi (i niko drugi) ste zaslužni zbog čega su oni u vašem životu. Tu su kada vam je najgore, ali i kada ste najsrećniji. Međutim, koliko taj odnos može biti toksičan? Ukoliko prepoznajete sledeće znakove, bilo bi i više nego modro da preispitate odnos sa prijateljima.

 

  • Potrebni ste im zbog, apsolutno, svega. Dok prijatelj koji na neki način zavisi od vas ne izgleda kao razlog za zabrinutost, prevelika potreba može vas iscrpiti i iskoristiti jedan od vaših najvažnijih resursa: vrijeme. Žene imaju veću tendenciju da se oslanjaju na prijatelje kada su u pitanju emocije. Ali ako neko stalno zavisi od vas, to je onda toksično. Ta potreba može da varira od toga da ste vi “konsultant” za sve odluke (bile one male ili velike) do glavnog izvora finansijske podrške. Svi se oslanjamo na prijatelje kada je u pitanju podrška, ali ako ste konstantno nečija “štaka”, budite oprezni.
  • “Strahujete” od viđanja te osjetite olakšanje kada ta osoba ode. Imajte na umu da je prijateljstvo dobrovoljni odnos. Niko vas ne tjera da s nekim budete prijatelj. Dakle, ako namjerno ignorišete pozive te osobe ili smišljate razloge kako je ne biste vidjeli, to može biti znak da je vrijeme da svako krene na svoju stranu.
  • U stalnim ste sukobima (i ne samo onima koji su očigledni). Ne radi se samo o čestim svađama. Konflikt se može manifestovati i na drugim mjestima, kao što su vaši rasporedi. Ako vaš/a prijatelj/ica nema vremena za vas, iako vi uvijek imate vremena za njega/nju, onda on/a ne cijeni vaše prijateljstvo.

  • Patite od “trajnih prijateljskih povreda”. Neka toksična prijateljstva imaju tendenciju da “skaču” između dobrog i lošeg te upravo ta vrsta nedosljednosti može biti znak za zabrinutost. Nepredvidivost uzima svoj danak na vama. Ona vas može učiniti anksioznima, nervoznima pa čak i depresivnima kada ne znate šta da očekujete od prijatelja na koga biste se, zapravo, trebali oslanjati.
  • Doživljavate “simptome”. Prijateljstvo može poboljšati vaše mentalno i fizičko zdravlje, ali loše prijateljstvo može uraditi suprotno od pomenutog. Ukoliko počnete doživljavati glavobolje ili bol u stomaku nakon što ste se rastali sa datim prijateljem/prijateljicom ili tokom iščekivanja da ih vidite, takva veza čini vam više štete nego koristi (bar sudeći prema istraživanjima).
  • On/a ne vidi svoje mane. Napokon ste ga/nju suočili sa činjenicama (da uvijek optužuje druge, da ih ponižava i slično), ali on/a uzvraća udarac tvrdeći da ste vi preosjetljivi. Dobar prijatelj/prijateljica trebao/la bi biti otvorenog uma i spreman/spremna da prizna probleme. Ukoliko odgovor pokazuje da on/a ne shvata, onda znate da to nije veza koju želite da nastavite.
  • Izdaja vašeg povjerenja. Žene tako mnogo ulažu u prijateljstva, jer one sa prijateljicama dijele mnogo detalja iz svog života. Kada vaša prijateljica izda tu vezu, ne ignorišite vašu intuiciju koja vam govori da je to krupna stvar. Povjerenje nije trivijalna stvar, a izdaja bilo koje vrste znak je da trebate preispitati odnos.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info