5 neobičnih stvari koje se vašem tijelu dešavaju tokom trudnoće

0

Nijedna trudnoća nije ista. Tokom ovog “procesa”, tijelo žene prolazi kroz neke od najnevjerovatnijih promjena, a sve s ciljem kako bi na svijet došao novi život. Sledećih pet zaista su fascinantne.

 

  • Vi zaista sjajite. Ako vam ljudi kažu ili ako se vama čini da sjajite, to nije samo zbog predivnog osjećaja da ćete uskoro postati mama. Postoji i fiziološka osnova za taj sjaj. U trudnoći volumen krvi u tijelu poveća se za nevjerovatnih 50%! Skladno tome i količina krvi koju srce pumpa se povećava. Zbog pojačane cirkulacije, mnoge žene izgledaju sjajnije. Kako tijelo proizvodi više hormona, njihove lojne žlijezde užurbano rade i rezultat je čuveni trudnički sjaj.
  • Dolazi do razvoja novog organa. Tokom trudnoće u tijelu žene razvije se novi organ: posteljica. Pomoću nje, do vaše bebe dolaze kiseonik i hranjive materije potrebne za razvoj, a ona ima i ključnu ulogu u otklanjanju otpada. Nakon porođaja, porađa se i posteljica. Ona, takođe, predstavlja ključnu vezu između fetusa i majke.
  • Vi dišete drugačije. Nije neobično da se trudnice žale na kratak dah i brzo umaranje, posebno u zadnjim mjesecima trudnoće kada materica raste i počinje vršiti pritisak na dijafragmu i pluća. Međutim, disanje se mijenja i zbog visokog nivoa hormona progesterona koji ubrzava disanje i signalizuje vašem tijelu da smanji nivo ugljen dioksida u krvi.

  • Ne opada vam kosa. Nakon poroda, pojačano vam opada kosa, ali tokom trudnoće događa se upravo suprotno: kosa je gušća i bujnija te pojačano raste. Većina kose raste, dok je ostatak u “fazi mirovanja” prije opadanja. Kako raste nivo progesterona, pojačava se faza rasta i gubitak kose je manji.
  • Orgazmi su intenzivniji. Pojačan dotok krvi u genitalijama i veći nivo hormona koji utiču na seksualnu želju, kombinacija su za pojačani libido kod trudnica. Pojačano se luči i oksitocin, hormon ljubavi, koji takođe može pojačati orgazam. Naravno, to nije pravilo. Neke žene tokom trudnoće ne žele imati nikakve veze sa seksom.

Izvor: Klokanica

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info