Savjeti stručnjaka: Evo kako da vam koža uvijek bude mladolika i zdrava

0

Kada imate lijepu i zdravu kožu tada vam nisu potrebne ni velike količine šminke kako biste (eventualno) sakrile određene nedostatke ili poboljšale cjelokupni izgled. Sa tako mnogo proizvoda za njegu kože na tržištu, sigurno ste se zapitale više puta šta je najbolje.

Svjetski stručnjaci i dermatolozi savjetuju da upravo sljedećih šest sastojaka trebate tražiti u proizvodima za njegu kože, jer oni pomažu da vaša koža što duže izgleda zdravo i mladoliko.

Antioksidanti


Antioksidanti, uključujući vitamine C i E, snažna su odbrana od štetnih slobodnih radikala koji nastaju usljed zagađenja životne sredine, dima, ultraljubičaste svjetlosti, toksina i drugih nepovoljnih faktora životne sredine.

Oni mogu izazvati oštećenja na koži i dovesti do vidljivih, preuranjenih znakova starenja kože. Danas ih možete pronaći u mnoštvu proizvoda za njegu kože, od sredstava za čišćenje lica preko seruma do hidratantnih krema. Takođe, možete ih unositi i putem ishrane, a najbolje konzumiranjem zelenog čaja i namirnica bogatih C vitaminom.

Glicerin


Možete ga pronaći u proizvodima za čišćenje lica i hidratantnim kremama, a njegova primarna funkcija odnosi se na hidrataciju. Glicerin, pored toga, pomaže koži da vrati svoj prirodni sjaj te osvježava njen izgled.

Lipidi


Uglavnom su zastupljeni u losionima i kremama, a njihova primarna funkcija je zadržavanje hidratacije u koži. Lipidi jačaju zaštitnu barijeru kože čime dolazi do boljeg i efikasnijeg zadržavanja hidratacije u njoj. Najbolji od njih (koje svjetski dermatolozi preporučuju) su: linolna kiselina, holesterol i ceramidi.

Prirodna ulja


Ulja jojobe, avokada i sjemenki grožđa sprečavaju isušivanje kože te joj pomažu da bude glatka i mekana, bez začepljenja pora. Kada se nalaze u proizvodima za čišćenje lica, pomenuta ulja pomažu u lakšem skidanju šminke i uklanjanju nečistoća sa lica.

Puteri


Shea puter i puter avokada izuzetno su nježni i imaju umirujuće dejstvo na kožu. Oni pružaju maksimalnu hidrataciju i sprečavaju isušivanje.

Vitamin B5


Ovaj vitamin omekšava i regeneriše kožu, a najčešće je zastupljen u određenim tipovima gelova i hidratantnih krema. Njihovo korištenje ne samo da poboljšava hidrataciju već koži vraća njenu prirodnu elastičnost, mekoću te pomaže u rehabilitaciji suhe kože.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info