Od ovih 6 sastojaka vaša koža će uvijek izgledati mladoliko i zdravo!

0

Kada imate lijepu i zdravu kožu tada vam nisu potrebne ni velike količine šminke kako biste (eventualno) sakrili određene nedostatke ili poboljšali njen cjelokupni izgled. Sa tako mnogo proizvoda za njegu kože na tržištu, sigurno ste se zapitali više puta šta je najbolje.

Sljedećih šest sastojaka trebate tražiti u proizvodima za njegu kože, jer oni koži pomažu da izgleda najbolje moguće.

Antioksidanti

Antioksidanti, uključujući vitamine C i E, snažna su odbrana od štetnih slobodnih radikala koji nastaju usljed zagađenja životne sredine, dima, ultraljubičaste svjetlosti, toksina i drugih nepovoljnih faktora životne sredine. Oni mogu izazvati oštećenja na koži i dovesti do vidljivih, preuranjenih znakova starenja kože. Danas ih možete pronaći u mnoštvu proizvoda za njegu kože, od sredstava za čišćenje lica preko seruma do hidratantnih krema. Takođe, možete ih unositi i putem ishrane, a najbolje konzumiranjem zelenog čaja i namirnica bogatih C vitaminom.

 

Glicerin

Možete ga pronaći u proizvodima za čišćenje lica i hidratantnim kremama, a njegova primarna funkcija odnosi se na hidrataciju. Glicerin, pored toga, pomaže koži da vrati svoj prirodni sjaj te osvježava njen izgled.

 

Lipidi

Uglavnom su zastupljeni u losionima i kremama, a njihova primarna funkcija je zadržavanje hidratacije u koži. Lipidi jačaju zaštitnu barijeru kože čime dolazi do boljeg i efikasnijeg zadržavanja hidratacije u njoj. Najbolji od njih (koje svjetski dermatolozi preporučuju) su: linolna kiselina, holesterol i ceramidi.

 

Prirodna ulja

Ulja jojobe, avokada i sjemenki grožđa sprečavaju isušivanje kože te joj pomažu da bude glatka i mekana, bez začepljenja pora. Kada se nalaze u proizvodima za čišćenje lica, pomenuta ulja pomažu u lakšem skidanju šminke i uklanjanju nečistoća sa lica.

 

Puteri

Shea puter i puter avokada izuzetno su nježni i imaju umirujuće dejstvo na kožu. Oni pružaju maksimalnu hidrataciju i sprečavaju isušivanje.

 

Vitamin B5

Ovaj vitamin omekšava i regeneriše kožu, a najčešće je zastupljen u određenim tipovima gelova i hidratantnih krema. Njihovo korištenje ne samo da pobolšava hidrataciju već koži vraća njenu prirodnu elastičnost, mekoću te pomaže u rehabilitaciji suhe kože.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info