Domaćinstvo: 7 navika koje vas skupo koštaju

0

Ponekad, najlakši način da uštedite novac je upravo tu, ispred vas. Možda kupujete na rasprodajama, skupljate kupone, ali pravo mjesto uštede jeste u vašem domu. Donosimo sedam navika zbog kojih bespotrebno trošite ozbiljne sume novca, ali i način na koji da to i ispravite.

Emotivno ste vezani za stare aparate


Iako vas taj bakin frižider već decenijama odlično služi, račun za struju bi vas trebao natjerati da ga napokon zamijenite. Naime, stari kućanski aparati ne rade ni upola efikasno poput novih, a troše tri puta više struje. Investirajte u nove modele koji će veoma brzo sami sebe da otplate.

Istovremeno vam je uključeno više aparata


Koliko puta vas je neko opomenuo da isključite svjetlo prilikom izlaska iz sobe? Nije to bez razloga, vjerujte. Ako imate običaj da ostavite televizor ili računar da rade bez potrebe, nemojte se onda iznenaditi kada dobijete veći račun za struju. Kada nešto ne koristite, isključite to.

Nepotrebno trošite vodu


Nepotrebno trošenje vode jedan je od velikih problema u mnogim domaćinstvima. Smanjite trošak na minimum tako što ćete se kraće tuširati (ograničite vrijeme tuširanja na maksimalno pet minuta), mašinu za veš ili suđe uključivati samo kada su pune te zatvarati vodu prilikom pranja zuba.

(Ne)praktičnost


Ako ste po prirodi praktični, postoji šansa da mnogo više trošite na čišćenje kuće nego što je potrebno. Zamijenite papirne ubruse spužvama koje ćete iskoristiti mnogo više puta. Takođe, maramice za uklanjanje prašine koje inače služe za jednokratnu upotrebu zamijenite magičnom krpom i sredstvom za univerzalno čišćenje u spreju.

Ignorišete sitne kvarove


Voda koja neumorno kapa iz slavine nešto je na šta se vremenom svako navikne. Međutim, to je samo početak, jer svi sitni problemi veoma brzo prerastu u velike. Onog trenutka kada primijetite da se nešto počinje kvariti, pronađite način da to i popravite. Sigurno ne želite da ta mala rupa u cijevima ubrzo izazove poplavu u kući.

Ne brinete se o održavanju kućanskih aparata


Izbjegnite skupe popravke tako što ćete redovno održavati aparate u vašem domu. Jednom sedmično očistite ventilacione otvore ispod frižidera ili klimatskih uređaja. Redovno čistite filter u veš mašini te praznite kesu iz usisivača. Naoštrite oštrice na kosilici i dolijte ulje. Malo preventivnog održavanja može uštediti skupe popravke te produžiti vijek trajanja svih aparata.

Ne rješavate se nepotrebnih stvari


Godinama se u svakoj kući nagomila toliko nepotrebnih stvari da polako počinju zauzimati i osnovni prostor za život. Zasučite rukave i riješite se svega što vam bespotrebno zauzima prostor te oduzima dragocjeno vrijeme koje provodite čisteći.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info