10 grešaka koje svaki roditelj treba da izbjegava

0

Sasvim je normalno da ćete griješiti – ipak ste samo ljudi od krvi i mesa. Međutim, bilo bi dobro da sledećih deset grešaka u vaspitanju djece izbjegavate koliko god je to moguće.

 

  • Nasilje nije rješenje. Roditelji moraju znati da batine ili verbalne uvrede nemaju opravdanja kao metode vaspitanja. Čak i kad mislite da će dobro doći za izbacivanje nakupljene ljutnje, nasilje neće dovesti dijete bliže onome što smatrate ciljem, nego će samo naškoditi razvoju djeteta.
  • Nedosljednost. Kad se dijete u prodavnici baci na pod i počne svoj ljutiti program, dok vam saosjećajni prolaznici dobacuju razne komentare, teško je ostati smiren. Ipak, neka vrijedi: pravila ponašanja se ne mijenjaju u zavisnosti od raspoloženja i lokacije nego ih se držimo uvijek i svuda.
  • Uskraćivanje ljubavi. Ukoliko ovu metodu koristite svjesno kako biste natjerali dijete da vas posluša, to će biti loše iskustvo za dijete. Prijetnje tipa: “Ako odmah ne spremiš sobu, više te neću voljeti!”, nikada nemojte izgovarati.
  • Preopterećenje. Djeca nisu multi-tasking genijalci. Previše pravila odjednom može brzo zbuniti i preoteretiti. Mala djeca pogotovo ne mogu raditi istovremeno više od jednog zadatka.
  • Loš uzor. Pitate se otkud djetetu neke čudne navike ili obrasci ponašanja? Odgovor na to potražite prvo u svom ponašanju. Djeca vole usvajati loše navike od roditelja. I zato vrijedi: pravila koja vrijede za vaše dijete vrijede i za vas.

  • Nedostatak pohvale. Dijete je spremilo posuđe iz mašine za pranje posuđa i vi kažete… ništa? Koliko god mislili kako vi to ionako radite svaki dan, za dijete će biti važno da to primijetite. Obavezno pohvalite takvo ponašanje kad dijete samoinicijativno nešto pozitivno uradi.
  • Nedostatak povjerenja. Izrazito je važno imati povjerenje u dijete. Samo tako može i ono naučiti kako biti odgovorno te razvijati zdrav osjećaj vlastite vrijednosti. Dopustite djetetu da pokuša, makar pri tome znali da je velika šansa da će rezultat biti loš.
  • Ne poredite. Svako dijete je posebno i drugačije se razvija i zato se djeca ne mogu upoređivati. Osnažujte posebnost djeteta i naučite cijeniti i vlastite sposobnosti i talente.
  • Pogrešna komunikacija. Ako ste stalno u sukobu s djetetom, možda su razlog nejasne upute. Dijete najlakše razumije kratke i jasne rečenice o tome šta želite. Ako razumije šta želite, neće stalno pokušavati proširivati granice svoje slobode.
  • Pretjerana strogoća. Potpuno je normalno da se u svakodnevnom životu ne odvija uvijek sve po planu. Povremeno dopustite djetetu da se izbori za sebe. Ako želi obuti gumene čizme umjesto patika, neće se dogoditi ništa strašno. Razmislite šta vam je zaista važno i na tome istrajte.

Izvor: Roditelji

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info