Jednostavan i efikasan način da naučite dijete da vam ne upada u riječ

0

Počnite da učite svoje dijete da vas ne prekida u razgovoru već oko treće godine. Probajte da naučite dijete da, umjesto da upada u razgovor odraslih, ako želi nešto da vam kaže, priđe i dodirne vas po ramenu ako sjedite ili po ruci ako stojite, da bi skrenulo pažnju.

Ovo nije težak zadatak za trogodišnje dijete. Vaš zadatak je da odgovorite djetetu dodirom, kako bi ono znalo da ste primijetili da želi da skrene vašu pažnju i da znate da ono čeka. Što je dijete manje, kraće ga treba pustiti da čeka. Potrudite se da što prije stvorite pauzu u razgovoru i pitate dijete šta želi da kaže.

Odrasla osoba s kojom razgovarate može da sačeka. Ako vam je dijete na lijep način skrenulo pažnju da želi nešto da kaže, izvinite se sagovorniku i poklonite svoju pažnju djetetu. Trudite se da dijete zna da vi primjećujete da se ono lijepo ponaša i nagradite ga tako što ćete brzo reagovati i obratiti mu se.

U slučaju da dijete pokušava da skrene vašu pažnju na nepristojan i nepoželjan način, viče, vuče vas za ruku ili garderobu, unosi vam se u lice i slično, potrudite se da takvo ponašanje odmah sankcionišete, kako bi dijete shvatilo da to nije put do cilja. Ljubaznim i smirenim glasom kažite djetetu da što god je željelo da postigne upadicom, sada mu neće biti dozvoljeno, jer je bilo nepristojno. Ovo je jako važno i koliko god da vas je iznerviralo to što vas dijete prekida u razgovoru, morate biti strpljivi i smireni. Nikako ne smijete sebi dozvoliti da odreagujete iznervirano i viknete nešto poput: “Vidiš li da razgovaram?”

Iz takve vaše reakcije dijete neće naučiti da logički razmišlja i ne prekida vas već da je u redu da se reaguje na takav način, iznervirano i vikom. Dijete je sa pune četiri godine sposobno da prihvati pravila i objašnjenje na koji način može prekinuti mamu dok razgovara s nekim. Možda vam se ovo čini kao komplikovan i zamoran proces, ali utješno je to što, s odrastanjem, potreba djeteta da vas prekida dok pričate lagano prestaje (mada, budimo iskreni, nikada ne u potpunosti).

Uvijek treba imati na umu da najveći uticaj na dijete imaju baš roditelji i iskoristiti to tako što ćete biti dobar primjer. Trudite se da ne prekidate svoje sagovornike, naročito ako je taj sagovornik vaše dijete. Ako vam se i omakne, obavezno se ispravite: “Izvini što sam te prekinula. Nastavi, molim te”. Na taj način ćete naučiti dijete kako da se ponaša u istoj situaciji.

Izvor: Superdete

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info