10 nevjerovatnih stvari koje trebate znati o svojoj vagini

0

Vjerovatno vam je već poznato koliko je vagina impresivan organ. Ovaj nevjerovatni dio tijela može da dovede do intenzivnog zadovoljstva, neugodnog bola, ali i do rađanja malog bića. Ukratko, zaista impresivno. Međutim, postoje i određene činjenice koje vjerovatno niste znali. Pa, krenimo redom.

 

  • Vagina može podnijeti prilično intenzivan trening. Njeni mišići veoma su snažni. Kada je riječ o tome, Kegelove vježbe od presudnog su značaja za jačanje mišića karlice koji su, opet, odgovorni za kontrolu mokraćne bešike, ali i za intenzivnije orgazme.
  • Vaša ishrana može uticati na to kako stvari “mirišu dole”. Miris može varirari za vrijeme ovulacije, a na njegov intenzitet mogu uticati i namirnice koje jedete (kao što je, primjera radi, bijeli luk).
  • Na klitorisu se nalazi više nervnih završetaka nego bilo gdje drugo na tijelu.
  • Vagina se širi tokom odnosa. Unutrašnje dvije trećine vagine povećavaju se po dužini i širini kada ste seksualno uzbuđeni.
  • Ona nije ista kod svih. Zapravo, klitoris (od žene do žene) može biti bliži ili dalji od vaginalnog otvora. Istraživanja pokazuju da kod žena kod kojih je klitoris udaljeniji od vaginalnog otvora dolazi i do težeg postizanja orgazma (vjerovatno zbog smanjene stimulacije).

  • Ona vam “govori” kada je vrijeme za “pravljenje” bebe. Zaista je nevjerovatno, ali vaša vagina će vam “reći” kada je optimalno vrijeme za začeće, a to je kada je cervikalna sluz tokom ovulacije bistra, gumenasta i rastezljiva.
  • Omogućava nekoliko različitih vrsta zadovoljstva. Zapravo, sva ta područja zadovoljstva u vagini znače da možete imati četiri vrste orgazma (klitoralni, vaginalni, pomiješani i višestruki).
  • Jedna riječ: porođaj. Zaista je nevjerovatna činjenica da vagina “dozvoljava” bebi od više kilograma da prođe kroz nju i da se ona vrati u normalnu veličinu. Proces iscjeljenja obično traje oko šest mjeseci nakon porođaja, ali to je prilično impresivno uzimajući u obzir kroz šta je taj dio tijela prošao.
  • Ne postoji nešto što je “normalna vagina”. Od stidnice do usmina, ona može biti svih oblika i veličina te nijedna nije savršena niti ista.
  • Vagina je “samoodrživa”, jer se sama “čisti”. Zapravo, mnogi intravaginalni proizvodi i sredstva za pranje mogu povećati rizik od bakterijskih i gljivičnih infekcija mijenjanjem prirodne pH ravnoteže. Obični sapun i voda sasvim su dovoljni, a ostalo će vagina sama “odraditi”. Zapravo, stručnjaci tvrde da se više bakterija nalazi u ustima nego u samoj vagini.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info