5 čestih zabluda o vezama (i zbog čega su zablude)

0

Veliki broj žena, prilikom “ulaska” u novu vezu, ima određena uvjerenja o tome kako dobre veze izgledaju i kako bi se trebale osjećati u takvoj vezi. Takve pretpostavke ne samo da određuju njihovo ponašanje u vezi već predstavljaju i osnovu za procjenjivanje zadovoljstva vezom kao i stavove o dugoročnoj kompatibilnosti sa partnerom. Istini za volju, većina tih uvjerenja velike su zablude, a sledećih pet su najčešće.

 

  • Ako je vezi suđeno da se desi ona će funkcionisati sama po sebi. Veze su poput brodova – njima treba upravljati. Naravno, možete pustiti da vas plima odnese gdje god to ona želi, ali prilikom sudara ili potopa nemojte zaključiti da vezi “nije bilo suđeno”, jer su vaša obostrana pasivnost i nedostatak truda zapravo osudili je na propast.
  • Parovi u dobrim vezama se ne svađaju. Nije bitno da li se parovi svađaju već na koji način to rade. “Produktivne” svađe su one koje sprečavaju eskalaciju i dovode do određenih odluka, rješavanja problema i obostranih dogovora o tome kako se produktivnije nositi sa datim situacijama kada se one dese u budućnosti.
  • Trudnoća i beba će riješiti probleme. Rađanje je nevjerovatno iskustvo koje će vaš život promijeniti u svakom pogledu. To je ujedno i najstresnija stvar koju eventualno možete uraditi vašoj vezi. Ako vam je cilj da budete previše iscrpljeni kako biste rješavali razmirice sa partnerom onda samo naprijed. Međutim, ako imate probleme trebalo bi da se odmah pozabavite njima i radite na njihovom blagovremenom rješavanju, a ne da očekujete da će oni nestati kada se rodi dijete.

 

  • Parovi bi trebali imati seksualni odnos “X” puta dnevno/sedmično/mjesečno. Jedan od najčešćih uzroka seksualnog nezadovoljsta jeste kada parovi imaju pogrešna očekivanja. Ukoliko mislite da biste odnos trebali imati tri puta sedmično, a imate ga samo jedanput, vjerovatno ćete biti ubijeđeni da nešto nije u redu (iako to, zaista, nije tako). Učestalost odnosa zavisi od seksualnog nagona oba partnera, a još i više od aktuelnih prilika i mogućnosti. Ako mislite da nemate odnose dovoljno često, “provjeravanje situacije” sa prijateljicama je besmisleno i može vas dovesti u zabludu. Umjesto toga, otvoreno pričajte o tome sa svojim partnerom.
  • On/a tačno zna šta je uradio/uradila da me uznemiri. Iako mnogi pretpostavljaju da im partneri mogu čitati misli, nauka još uvijek nije potvrdila postojanje telepatije čak ni kod parova koji su veoma dugo skupa. Da, vaš partner vjerovatno zna kada ste uznemireni, ali isto tako zna i da je uradio/uradila mnogo stvari tokom godina zbog kojih ste bili uznemireni. Dakle, umjesto da “kuvate” i “kiptite” od bijesa, “izbacite” to iz sebe i recite mu/njoj šta vas je pogodilo.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info