Znakovi upozorenja: 7 vrsta osipa koje ne smijete ignorisati

0

Svrbljive crvene kvržice pojavile su se niotkuda i vi se pitate da li je ovaj misteriozni osip nešto oko čega biste trebali da se posavjetujete sa svojim doktorom ili ga možete ublažiti i riješiti ga se pomoću određenih melema i krema? Većina osipa može se ublažiti pomoću određenih krema ili lijekova, ali stručnjaci savjetuju da neki od njih mogu biti i znak ozbiljnijeg problema.

Veoma je važno da se obratite doktoru ukoliko se osip javi sa drugim simptomima. Većina osipa nije opasna po život, ali ako se ne osjećate dobro i imate osip bilo bi dobro da zatražite liječničku pomoć. Doktor opšte prakse ili dermatolog mogu pomoći da se ustanovi da li je riječ o bezazlenoj stvari ili ipak o nečem mnogo ozbiljnijem.

Osip može biti znak upozorenja za ozbiljnije zdravstvene probleme, kao što su autoimuna oboljenja ili lajmska bolest.


Znakovi koji ukazuju da bi bilo i više nego poželjno da vaš osip pogleda stručno lice su:

  • Groznica ili bol praćeni osipom mogu biti znak da imate neku vrstu infekcije ili da se suočavate sa alergijskom reakcijom.
  • Iznenadno širenje modrica poput lezija može biti simptom vaskulitisa.
  • Ako osip ne jenjava, možda imate infekciju. Neke vrste osipa počinju sasvim benigno, ali onda dolazi do razvoja sekundarne infekcije, jer je integritet kože (koja je barijera protiv potencijalnih patogena) narušen. Znakovi infekcije uključuju toplinu i bol, žuti ili zeleni iscjedak i neprijatan miris.

  • Široko rasprostranjen osip može biti znak veće alergijske reakcije. Primjera radi, ukoliko se osip javi desetak dana nakon uzimanja novog lijeka, on može biti alergijska reakcija na dati lijek.
  • Osip koji preraste u vodene mjehuriće znak je da odmah trebate vidjeti doktora, osim ako imate dobar razlog da sumnjate da ste došli u dodir sa otrovnim bršljanom.
  • Ljubičaste tačke koje se mogu pojaviti na rukama i nogama mogu biti znak bakterijske infekcije srca.
  • Ukoliko je došlo do pojave kružnog osipa, a nalazite se u oblasti u kojoj je lajmska bolest endemska, trebalo bi da osip što prije provjerite kod doktora.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info