Pet zlatnih pravila za savršeno organizovanu kuhinju

0

Dobro organizovana kuhinja preduslov je za lakšu i jednostavniju pripremu ukusnih obroka. Donosimo pet zlatnih pravila zahvaljujući kojima ćete uvijek znati gdje se šta nalazi.

 

  • Držite stvari tako da vam uvijek budu nadohvat ruke. Tave i šerpe držite blizu šporeta, plastične posude na radnoj površini, a tanjire, čaše i ostalo posuđe blizu sudopera ili mašine za pranje suđa.
  • Grupišite stvari. Tave i šerpe koje obično koristite za prženje hrane stavite na istu policu. Escajg i začine složite u ladicu, a drvene kašike u keramičku posudu. 
  • Dostupnost. Stvari koje često koristite složite tako da su vam uvijek u vidnom polju. Teže predmete spustite na donje police, a one koje rijetko koristite na gornje. Ili, možete da stavite naprijed one stvari koje su vam svakodnevno potrebne, a ono što rjeđe koristite stavite nazad.
  • Riješite se starih i nepotrebnih stvari. Najmanje jednom godišnje napravite “inventuru“ kuhinje. Riješite se svega što je staro, oštećeno ili ono što godinama ne koristite.
  • Providne posude. So, kafu, šećer i sve što vam padne na pamet, čuvajte u providnim teglama ili posudama. Takođe, na posude možete zalijepiti i etikete kako biste u svakom trenutku znali gdje se šta nalazi.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info