Napravite sami: Fantastična maska koja podmlađuje kožu (samo 3 sastojka!)

0

Iako ste se trudili da tokom cijelog ljeta nanosite kreme i losione sa zaštitnim faktorom, činjenica je da se na vašem licu sigurno pojavila bar jedna nova bora. Nepovoljan uticaj sunčeve svjetlosti direktno je odgovoran za preuranjeno starenje kože i stvaranje bora, ali postoji i odličan, prirodni način na koji možete popraviti nastalu štetu. U tome vam može pomoći sljedeća maska.

Ona je veoma jednostavna za napraviti, a potrebna su vam svega tri sastojka. Prvi i najvažniji je breskva. Zašto baš ona? Ovo divno sezonsko voće pravi je rezervoar folata (koji pomažu u obnavljanju gornjeg sloja kože), luteina (koji poboljšavaju elastičnost kože) i vitamina E (jedno od najboljih ulja za liječenje oštećene kože, a koje je i izrazito bogat izvor antioksidanata).

Pored toga, breskva je i fantastičan izvor alfa-hidroksi kiselina koje djeluju kao nježni piling koji ubrzava obnavljanje ćelija te pomažu kod “peglanja” bora, posvjetljavanja staračkih pjega i onih nastalih od sunca kao i ožiljaka nastalih od akni.

Jabuka je, takođe, jedan od sastojaka ove maske, a ona je bogat izvor vitamina A (odličan je za obnavljanje spoljašnjeg sloja kože), vitamina B (pomaže u smanjenju i kontroli pjega) i vitamina C (koji usporava proces starenja). Ona sadrži i jabučnu kiselinu koja koži pomaže da apsorbuje pomenute vitamine.

Treći sastojak je muškatni oraščić, a on samo dodatno poboljšava svojstva prethodna dva sastojka i djeluje kao blagi piling.

Sastojci i priprema maske

  • 1/4 zrele, mekane breskve
  • 1/4 jabuke
  • 1/2 kašičice mljevenog muškatnog oraščića.

Sastojke izmiksajte u blenderu kako biste dobili pastu koju ćete nanijeti na čisto lice. Nakon petnaestak minuta, masku skinite pomoću toplog peškira.

Napomena: Maska će kožu privremeno učiniti osjetljivijom na sunce pa je najbolje da je nanosite uveče ili u danima kada znate da se nećete previše izlagati sunčevoj svjetlosti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info