Vaginalno zdravlje: 8 načina da stvari držite pod kontrolom

0

Postoje mnogobrojne zablude, kada je riječ o vaginalnom zdravlju. Ipak, sljedeće stvari trebate znati.


Do sada nije pronađen bolji način zaštite od polno prenosivih oboljenja i neželjene trudnoće, a određena istraživanja pokazuju da korištenje kondoma prilikom odnosa pomaže vagini da pH vrijednost zadrži nepromijenjenom tako da “dobre” bakterije, kao što su laktobacili, mogu preživjeti u vagini. Ovo je izuzetno važno, jer pomenute bakterije pomažu u sprečavanju gljivičnih infekcija, bakterijske vaginoze i infekcija urinarnog trakta.


Kada je riječ o odabiru donjeg veša, najbolje je da birate pamučne varijante. Ono što pomenuti materijal čini idealnim jeste činjenica da on “diše” i apsorbuje vlažnost.


Kegelove vježbe od presudnog su značaja za jačanje mišića karlice koji su, opet, odgovorni za kontrolu mokraćne bešike, ali i za jače orgazme. Možete ih raditi svakodnevno i to na sledeći način: stisnite dno karlice, kao da želite da zaustavite mokrenje. Kontrakciju zadržite pet sekundi pa polagano opuštajte mišiće. Ponavljajte deset do petnaest puta, nekoliko puta dnevno.


Konzumiranje jogurta sa živim kulturama poboljšava bakterijsku floru vagine koja je izuzetno važna za sprečavanje mnogobrojnih infekcija, u prvom redu gljivičnih vrsta. Ipak, pazite da ne unosite previše zaslađene jogurte, jer bi vas to moglo učiniti podložnijima vaginalnim infekcijama.


Bitno je da jednom godišnje uradite ginekološki pregled. Iako određeni stručnjaci savjetuju da to nije potrebno, ukoliko nemate nikakvih simptoma ili ako niste u drugom stanju, imajte na umu da je pregled i idealna prilika da sa doktorom porazgovarate o stvarima koje vas interesuju (korištenje kondoma, plodnost, trudnoća i slično).


Ovo stanje može se javiti usljed korištenja određenih lijekova, kao što su antihistaminici, antidepresivi ili hormonalne kontracepcijske pilule. Takođe, može se pojaviti i nakon trudnoće i neposredno prije menopauze. Kada se to dogodi, najbolji način da izbjegnete bol prilikom odnosa jeste da koristite lubrikante.


Oni su još jedna prijetnja dobrim bakterijama koje se nalaze u vagini, jer ih mogu, zapravo, eliminisati. Naravno, ukoliko vam je antibiotik neophodan pri liječenju infekcije, slobodno ga koristite, ali bi bilo dobro da redovno konzumirate jogurte sa živim kulturama kako biste ublažili “štetu”.


Taj mirisni gel za tuširanje tako je dobar, ali mu nije mjesto blizu genitalija. Sapun može izazvati isušivanje kože oko vagine, a sve što vam je potrebno kako bi sve “tamo dole” bilo čisto je topla voda. Ipak, ukoliko ne možete bez sapuna, bilo bi dobro da koristite obične, blage sapune bez mirisa.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info